Door de oorlogssituatie in zijn thuisland Syrië werd Ayman bijna 10 jaar geleden gedwongen om zijn land te verlaten. Hij kwam via een omweg terecht in Nederland, waar hij van het ene naar het andere asielzoekerscentrum verplaatst werd. Uiteindelijk kregen Ayman, zijn vrouw en zijn kinderen een huis in de buurt van Zwolle, waar hij graag opzoek wilde gaan naar werk:

“In Syrië heb ik 14 jaar als manager Accountancy gewerkt. Ik had een goed diploma wat te vergelijken is met een hbo bachelor, gelukkig is deze in Nederland ook erkend door het ministerie van onderwijs.”

 

Taalbarrière

Ayman vindt na een jaar zoeken een baan bij een accountancy bedrijf in Zwolle en later als boekhouder bij een bakkerij in de omgeving. Maar er is één grote uitdaging waar hij tegenaan blijft lopen vertelt hij: “De taal is voor mij echt moeilijk. Mijn kinderen pakken dit door hun leeftijd en school veel sneller op. In het begin had ik nog maar A1 niveau, maar om een baan te vinden en goed uit te voeren moet dit minimaal B2 niveau zijn. In het dagelijks leven red ik het wel met Engels, maar bij veel bedrijven gaat dit niet”.

Na een paar jaar op verschillende plekken gewerkt te hebben solliciteert Ayman bij Wyzer. Hij gaat voor drie maanden aan de slag om de overgang van Bureau Brug in Wyzer soepel te laten verlopen. Na deze drie maanden kreeg Ayman een vaste plek in het finance team. Hij krijgt een vaste begeleider waar Ayman tot op de dag van vandaag nog dankbaar voor is:

“Martijn maakt altijd tijd voor mij, hij legt mij de dingen die ik niet begrijp rustig uit. Hij is echt een goede begeleider!”

Ook mag Ayman via Wyzer een taalcursus volgen waardoor de gesprekken op de werkvloer beter te volgen zijn en hij meer taken op zich kan nemen.

 

Toekomst

Ayman is blij met hoe hij in Nederland is opgevangen. Hij benadrukt “Ik ben hier gekomen door de oorlog in Syrië, niet voor de economie of andere zaken. Het is fijn dat de regels in Nederland zo goed zijn en dat ik dezelfde behandeling als Nederlanders krijg als ik het gemeentehuis binnenloop.”

Over de toekomst is Ayman heel duidelijk:

“Ik hoop dat mijn vrouw en ik ooit terug kunnen naar Syrië, maar mijn kinderen redden zich hier goed. Uiteindelijk is mijn grote wens om wel terug te keren naar mijn thuisland en de laatste jaren van mijn leven door te brengen waar mijn opa’s, oma’s en vader ook zijn achtergebleven”

Relevant aanbod

Interviews

Hoe Fabian videocontent inzet als krachtig communicatiemiddel

Je ziet het steeds vaker: video als krachtig communicatiemiddel bij gemeentes. Maar het effectieve communicatiemiddel wordt nog niet standaard ingezet. Gewoonweg te duur. Fabian Koster (25) ziet daar geen probleem...

Bekijk interview

Interviews

De dubbele impact van Coen: mensen in beweging krijgen rondom duurzaamheid én anders werken

Alsof één gemeente nog niet genoeg vraagstukken heeft, pakt Coen van Loon (29) het liefst meerdere dingen tegelijk op. Op dit moment werkt hij zowel voor een samenwerkingsverband van Gemeente...

Bekijk interview