Wat is het salaris bij de gemeente?

In deze blog vertellen we je alles over het salaris, de salarisschalen en secundaire arbeidsvoorwaarden bij de gemeente! Spoiler alert voor als je al bij de gemeente werkt: je salaris gaat omhoog!

CAO gemeente 2024

Wat een ambtenaar verdient, is vastgelegd in de collectieve arbeidsovereenkomst gemeenten (CAO). Als je bij de overheid werkt, gelden de afspraken die daarin staan ook voor jou. En dat is goed nieuws, want het beschermt jouw arbeidsvoorwaarden, inclusief je salaris.

Elk overheidsonderdeel heeft haar eigen CAO. Een voor het Rijk, voor provincies en voor gemeentes. In deze blog werpen we een blik op het salaris van de gemeenten en wat je daar als ambtenaar verdient. Ook lees je over de belangrijkste toevoegingen aan de CAO Gemeenten 2024 en kijken we wat je volgens het CAO op dit moment verdient als ambtenaar.

 

Salaris bij de gemeente 2024

We hebben de salarisschalen binnen de gemeente voor dit jaar op een rij gezet. Zo kun je precies zien waar je staat en waar je naartoe gaat. In welke salarisschaal je valt, hangt veelal af van je functie, ervaring en opleiding. Check de tabel hieronder om te ontdekken wat jouw salaris is vanaf 1 januari 2024.

Per 1 oktober 2024 krijg je als je werkt bij de gemeente een salarisverhoging. Je verdient vanaf die datum het volgende:

Secundaire voorwaarden CAO Gemeenten

Zoals we al zeiden: de salarisschalen van een gemeente zijn vastgelegd in de CAO Gemeenten. Je vindt daarin het antwoord op de vraag ‘wat is het salaris bij de gemeente?’. Maar er staan buiten dat salaris nog veel meer extra’s in die een ambtenaar verdient.

Als ambtenaar krijg je bijvoorbeeld een Individueel Keuzebudget (IKB) waarmee je extra vakantiedagen kunt kopen, een opleiding kunt betalen of gewoon het geld lekker op je rekening kunt laten storten. Het IKB gemeenten is in totaal 17,05% van het brutosalaris. Nieuw in 2024 is dat het Individueel Keuzebudget (IKB) gaat meetellen voor je pensioen, waardoor je uiteindelijke pensioenbedrag hoger uitvalt.

Een ander voordeel van 2024 merk je iets minder in je portemonnee, maar is zeker gunstig als je naar je financiën kijkt. Vanaf het jaar 2024 wordt Bevrijdingsdag (5 mei) namelijk officieel erkend als een feestdag voor gemeenteambtenaren. Dit betekent dat je op deze dag vrij bent. Een extra vrije dag zonder dat het ten koste gaat van je salaris of eventuele salaristoelagen. Lekker meegenomen dus! Wil jij graag werken bij de gemeente?

Alle vacatures bij de gemeente