Werken aan een duurzame wereld

“We zoeken op dit moment allerlei oplossingen voor het klimaatprobleem, waarmee we onze luxe leefstijl kunnen behouden. Maar ik geloof erin dat we ook moeten minderen in onze leefstijl, om de wereld de lucht te geven die het nodig heeft”, vertelt Talitha. “Vooral de westerse samenleving heeft een grote impact op hoe de wereld er nu uitziet. We kopen van alles, omdat dat ons leven gemakkelijker en leuker maakt. Maar worden we daar echt altijd maar gelukkiger van?”

“Toen ik 18 was ben ik in Zuid-Afrika geweest. Daar zag ik hoe hoog onze levensstandaard is in vergelijking met die van de Zuid-Afrikanen. Maar zij hebben veel meer verbinding met de mensen om zich heen en met de natuur. Ik zag daar dat men vooral gelukkig werd van dierbaren om zich heen en niet per se van spullen. Dat inzicht heeft veel met mij gedaan. Er is toen een zaadje gepland om in mijn werk ook aan de slag te gaan met duurzaamheid. Ik wist het op dat moment alleen nog niet.”

Werken via Wyzer

Na haar 18e startte Talitha namelijk een opleiding Maatschappelijk Werk & Dienstverlening. Ze had daarna al snel door dat ze wilde werken voor een gemeente. “Omdat ik iets wil betekenen voor mensen”, vertelt ze. “Maar wat voor baan er precies bij mij paste, was nog lastig.” Aankloppen bij Wyzer was voor Talitha een logische stap. “Het bood mij de mogelijkheid ervaring op te doen bij verschillende gemeenten en verschillende functies. Zo kon ik ontdekken wat bij mij past qua werk.”

En er was nog een reden om bij Wyzer aan te kloppen: “Het is niet niks, als je net klaar bent met je studie en opeens fulltime moet gaan werken. Je bent opeens een professional, terwijl je eigenlijk nog weinig ervaring hebt. Wyzer bood me de kans om mijzelf te ontwikkelen. Ik zat 6 weken in een opleidingsgroep en werd klaargestoomd voor mijn eerste baan. Daardoor kon ik vol zekerheid aan de slag.”

Van het sociaal domein naar duurzaamheid

Na haar sociale studie was het logisch dat Talitha een eerste baan vond binnen het sociaal domein. “Ik ging aan de slag als inkomensconsulent en kwam onder andere bij Gemeente Urk terecht. Daar ontdekte ik dat ik projectmatig werken heel leuk vond. Hoe kun je zaken verbeteren, welke partijen moeten er iets van vinden?, etc.”

“Maar al snel merkte ik dat ik een stuk zakelijker was ingesteld dan de meeste mensen die ook binnen het sociaal domein werken. Dat maakte dat ik ging nadenken over mijn baan. Met de herinnering aan Zuid-Afrika, wilde ik ook heel graag een stap maken richting duurzaamheid. De vraag was: hoe ga ik dat doen, terwijl ik een achtergrond heb binnen het sociale domein?”

 

“Bij Wyzer namen ze echt de tijd om te kijken wat er bij mij past en welke stappen ik kon zetten. Dat voelde heel fijn.”

Open gesprekken met Wyzer

Talitha ging het gesprek aan met  Wyzer. “Daar namen ze echt de tijd om te kijken wat bij mij past en welke stappen ik kon zetten. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om eerst als Programmaondersteuner aan de slag te gaan voor een programma binnen het sociale domein. Dat was al een stap richting een meer zakelijke functie. Zo kon ik kijken of een dergelijke functie echt bij mij paste, zonder dat de verandering te groot was. En dat voelde enorm fijn.”

Huidige functie

De rol beviel haar goed en het was een mooie tussenstap die Talitha uiteindelijk bracht tot waar ze nu staat: Programmasecretaris en projectleider van het programma duurzaamheid bij gemeente Smallingerland. “Hier zorg ik dat alles goed gecoördineerd wordt en er structuur blijft in het programma. Welke mensen moeten we betrekken, welke tijdslijnen moeten we aanhouden, hoe verhouden zaken zich tot elkaar, hebben de dingen die we doen het juiste effect? Het zijn dit soort vragen waar ik mij mee bezig mag houden.”

Earth Overshoot Day naar achter verschuiven

Op de vraag of Talitha in haar baan echt impact heeft op Earth Overshoot Day, zegt ze duidelijk ja. “Vooral doordat ik letterlijk een groep mensen dichterbij elkaar breng en beter laat samenwerken. Als ik scherp ben op het proces en de mensen inschakel met de juiste kennis, kan ik hen in staat stellen om inhoudelijke doelen te bereiken. In deze functie heb je goede organisatorische en sociale skills nodig. Met de vaardigheden die ik van nature bezit, kan ik een bijdrage leveren aan een duurzamere wereld.”

Sociale inclusie en klimaat gaan hand in hand

“Eigenlijk hangt het sociaal domein heel erg samen met het werk wat ik nu doe. Hier in het westen moeten we leren dat we gelukkig kunnen zijn met minder en dat we onze verantwoordelijkheid moeten nemen om duurzamer te leven. We moeten echt zelf gaan handelen en niet blijven wijzen wat er in andere landen misgaat. Daarbij moeten we ook door een bredere bril kijken naar duurzaamheid. Want er zal namelijk nooit een duurzame wereld zijn als er sociale problemen als woningnood, armoede of andere problemen zijn. Mede omdat de prioriteiten dan ergens anders liggen.”

Volgende carrièrestap

Haar drijfveer heeft ervoor gezorgd dat Talitha binnenkort nog een carrièrestap gaat doen. “In maart kreeg ik al de mogelijkheid om naast mijn baan bij Wyzer als zzp’er aan de slag te gaan om energiecoöperaties te helpen. Je ziet dat veel mensen samen de energieproblematiek willen aangaan. Vol enthousiasme stuur ik dit soort projecten aan. Ik help om structuur te geven aan hun samenwerking en zorg dat ze echt samen dingen voor elkaar krijgen.”

Die stap naar zzp-projecten beviel zo goed dat ik per 1 september, na bijna 8 jaar voor Wyzer te hebben gewerkt, 100% voor mijzelf ga beginnen. Samen met een collega van Gemeente Smallingerland ga ik projecten coördineren en evenementen en sessies organiseren. Om anderen te helpen die een stap richting een duurzame toekomst willen zetten. Ze krijgen niet alleen een projectleider, maar een heel projectteam, om nog mooiere stappen te kunnen zetten.”

De toekomst

“Ook in deze carrièrestap heb ik veel gehad aan Wyzer. Een tijdje geleden ben ik opnieuw met Suzanne, mijn accountmanager, in gesprek gegaan, om mijn gedachtes te delen. De hulp aan energiecoöperaties deed ik niet zomaar. In overleg met Suzanne en de gemeente Smallingerland ben ik van en 32-urige werkweek terug gegaan naar 24 uur. Daardoor kan ik nu 8 tot 15 uur voor de energiecoöperaties aan de slag.”

En als ik straks de stap maak naar 100% mijn eigen bedrijf, kom ik Wyzer vast nog tegen. Er valt namelijk nog genoeg te doen om de wereld te verduurzamen. En we kúnnen nog veel meer doen! Laten we beginnen om hier in het westen te leren dat we gelukkig kunnen zijn met minder en dat we onze verantwoordelijkheid moeten nemen om duurzamer te leven!”

Foto Talitha: Maan Limburg

Relevant aanbod

Interviews

Hoe Fabian videocontent inzet als krachtig communicatiemiddel

Je ziet het steeds vaker: video als krachtig communicatiemiddel bij gemeentes. Maar het effectieve communicatiemiddel wordt nog niet standaard ingezet. Gewoonweg te duur. Fabian Koster (25) ziet daar geen probleem...

Bekijk interview

Interviews

De dubbele impact van Coen: mensen in beweging krijgen rondom duurzaamheid én anders werken

Alsof één gemeente nog niet genoeg vraagstukken heeft, pakt Coen van Loon (29) het liefst meerdere dingen tegelijk op. Op dit moment werkt hij zowel voor een samenwerkingsverband van Gemeente...

Bekijk interview