Je hoeft geen detacheringshart te hebben om bij Wyzer helemaal op je plek te zitten. Marisca Keur (31) werkt sinds september 2023 bij Wyzer. “Ik ben niet iemand die houdt van elke drie maanden een nieuwe opdracht. Geef mij maar een stabiele basis. Toch koos ik ervoor om bij Wyzer te werken; omdat het zo goed voelde na de sollicitatie.”
Marisca volgde een opleiding Bouwkunde, vormgeving en architectuur in Hoofddorp. “Toen ik op de middelbare school zat, twijfelde ik al tussen iets technisch waar ik mijn creativiteit kwijt kon en iets op sociaal vlak. Ik koos voor het technische, liep stage bij een architectenbureau en kwam erachter dat dit toch niet mijn toekomstdroom was.”
Sollicitatie na sollicitatie
Een nieuwe studie Social Work volgde aan de Hogeschool Leiden. Maar Marisca had de pech dat ze midden in coronatijd afstudeerde. “Ik heb wel 70 brieven geschreven en zo’n 30 sollicitatiegesprekken gevoerd. Elke keer hoorde ik weer hetzelfde verhaal: ‘je hebt te weinig ervaring en we hebben nu niemand die jou goed kan inwerken’. De volgende dag zag ik dezelfde vacature gewoon weer online komen. Op dat moment snapte ik het niet: waarom nemen ze mij niet aan; het is voor hen toch ook beter dat ze dan in ieder geval iemand hebben?”
“Ik ben niet iemand die houdt van elke drie maanden een nieuwe opdracht. Geef mij maar een stabiele basis. Toch koos ik ervoor om bij Wyzer te werken; omdat het zo goed voelde na de sollicitatie.”
Gelukkig keerde het tij uiteindelijk en kon Marisca zelfs kiezen uit drie werkgevers. “Wyzer was daar één van. Het gesprek met Ronald voelde enorm goed. Hij snapte zelfs dat ik ook de andere twee gesprekken wilde afwachten en gaf mij die ruimte. Op basis van het goede gevoel heb ik uiteindelijk voor Wyzer gekozen.”
Van Rijswijk…
“En hier, bij Wyzer, kijken ze echt naar wat ik prettig vind. Mijn eerste klus duurde 1,5 jaar. Het was dus echt niet van de ene naar de andere opdracht binnen een paar maanden.” Marisca kwam terecht bij gemeente Rijswijk. “Daar ging ik aan de slag als jeugdconsulent binnen het vrijwillig kader. Ouders en jongeren kwamen bij ons met vragen. Soms werden we ook benaderd door een school of het consultatiebureau. In alle gevallen deden we onderzoek naar de hulpvraag, keken we welke hulp passend was en regelden die hulp.”
…naar Rotterdam
Inmiddels is ze aan de slag als jeugdbeschermer bij Gemeente Rotterdam – Rijnmond. “Van het vrijwillige kader ben ik nu overgestapt naar het gedwongen kader. Hierin bepaalt een rechter dat er hulp nodig is aan jeugd. Dat kan soms best pittig zijn.”
“Daar waar in Rijswijk de gevallen al niet mis waren, kom je hier echt zware casussen tegen. Jonge kinderen waarbij letsel is toegebracht en ouders die daarvan verdacht worden, bijvoorbeeld. Of een jongere die een begeleider heeft neergestoken. Regelmatig heb ik contact met politie, recherche en de officier van justitie.”
Of Marisca nog wel kan slapen van dit soort zware problematiek? “Ik droom na zo’n geval vaak over de casus. Maar dat is goed. Zo kan ik het verwerken. En het fijne is dat ik mij kan ventileren bij collega’s en mensen in mijn privéleven.”
“Ik begon tegelijk met twee andere trainees bij Wyzer. Iedereen mocht in z’n eigen tempo groeien. Ik wilde heel graag leren, en dat werd gezien. Ik kreeg niet de makkelijke casussen, maar juist de wat lastigere. Dat vond ik fijn. Zo kijken ze bij Wyzer echt per individu wat je behoefte is.”
Impact op morgen
“Het is een beetje gek om te zeggen, gezien de zware problematiek waarmee ik in aanraking kom, maar ik vind mijn werk echt leuk. Je raakt betrokken bij een gezin, ziet de ontwikkeling van een kind, of ziet de ouder weer terugkeren in zijn kracht. Veel stappen zetten de jongeren en ouders zelf. Maar ik geef ze wel dat zetje. Dat ik dat kan doen, maakt mijn werk heel mooi. Jongeren hebben nog een heel leven voor zich. Als ze in hun jeugd een stap kunnen maken die goed is voor hun ontwikkeling, geef ik ze iets mee voor de rest van hun leven.”
Marisca komt met een voorbeeld: “Op dit moment werk ik met een meisje van zeventien. Ze heeft in één jaar tijd op zes verschillende plekken gewoond. Nu hebben we een plek gevonden waar ze kan doorgroeien naar zelfstandig wonen. Die stabiele omgeving bieden, is in haar geval zo belangrijk.”
Zelf groeien
Marisca zet zich dus in voor de ontwikkeling van anderen. Maar ondertussen werkt ze ook hard aan haar eigen ontwikkeling. “Toen ik bij Wyzer binnenkwam, startte ik een traineeship. Na 3 weken kreeg ik al reguliere opdrachten van een hoger niveau aangeboden.” En dat ze na 1,5 jaar al opdrachten krijgt waarin je zulke zware problematiek tegenkomt, is natuurlijk ook te danken aan haar groei.
“Ik begon tegelijk met twee andere trainees bij Wyzer. Iedereen mocht in z’n eigen tempo groeien. Ik wilde heel graag leren, en dat werd gezien. Ik kreeg niet de makkelijke casussen, maar juist de wat lastigere. Dat vond ik fijn. Zo kijken ze bij Wyzer echt per individu wat je behoefte is.”
Buddy
Die snelle ontwikkeling voor trainees is bij Wyzer eerder de norm dan een uitzondering. “Als je hier komt werken, zijn er altijd collega’s waar je terecht kunt met vragen. Vanuit de gemeente Rijswijk kreeg ik zelfs een buddy. Dat is echt fijn. Iemand die met je meekijkt en waar je terecht kan met vragen. Toen mijn buddy vijf weken op huwelijksreis ging, kon ik bij andere collega’s terecht. Het team in Rijswijk was zó warm. Ik voelde me daar echt gezien.”
Ook de samenwerking tussen Wyzer en de gemeente droeg bij aan haar ontwikkeling. “Er waren regelmatig gesprekken met mijn contactpersoon van Wyzer en soms ook de teamleider van de gemeente. Dat soort gesprekken bouwen vertrouwen op. En dat vertrouwen zorgt dat je kunt groeien.”
Aandacht
“De tijd die ze bij Wyzer nemen om mensen te leren kennen en echt te kijken naar opdrachten die passen bij mij als persoon, maakt het heel fijn werken hier. Nu snap ik dat ik tijdens mijn eerdere sollicitatiegesprek een afwijzing kreeg, als een bedrijf geen tijd had om mensen in te werken. Een warm gevoel en iemand om vragen aan te stellen, is zo belangrijk.”
Toekomst
In de twee opdrachten waar Marisca tot nu toe heeft gewerkt, heeft ze met name de regierol opgepakt. Ze zorgde dat iedereen de zorg krijgt, die nodig is. “Mijn klus bij Rotterdam zit er alweer bijna op. Tijd voor een nieuwe klus dus. Toevallig belde Wyzer laatst, dat ze een nieuwe opdracht hebben in Hilversum. Dit keer geen regiefunctie, maar een functie waarin ik aan de slag kan als ouderschapsbemiddelaar. Daardoor kan ik de praktijkkant ook leren en dat straks weer meenemen in een regierol. Zo’n opdracht zie ik zeker zitten. Dus kom maar door met het sollicitatiegesprek!”
Groeien is de norm
Dat Marisca in korte tijd zulke grote stappen maakt, lijkt misschien bijzonder. Maar bij Wyzer is het eigenlijk heel normaal. Goede begeleiding, vertrouwen én de ruimte om te groeien—dat is de basis. De impact die je dan kunt maken op de maatschappij, is groots.