Meer informatie over onze trainingen of opleidingen 038 467 7200

Contact

Omschrijving

In de voorbereidingen op de Omgevingswet is het omgevingsplan voor gemeenten en andere partijen een belangrijk instrument. Goed dus om hier tijdig mee aan de slag te gaan en te verdiepen in dit nieuwe instrument. De trainingsdag Aan de slag met het omgevingsplan! helpt om een goede start te maken. In een mix van theorie en praktijk leren de deelnemers het omgevingsplan kennen en gaan we ook direct zelf aan de slag.

Programma

Het programma bestaat uit een mix van theorie en praktijk. In het ochtend deel van het programma wordt op een interactieve manier de theorie van het omgevingsplan behandeld. Ook de belangrijkste beschikbare hulpmiddelen worden besproken en toegelicht. Daarnaast is er aandacht voor de transitie van het omgevingsplan van rechtswege naar het eindbeeld van het omgevingsplan conform de Omgevingswet. In het middagdeel van het programma gaan de deelnemers in groepen zelf aan de slag. Dit gebeurt aan de hand van een casus die de deelnemers desgewenst zelf mee kunnen nemen of door de docent wordt aangereikt.

Doelgroep

Deze cursus is bestemd voor iedereen die vanuit een gemeente, omgevingsdienst, veiligheidsregio of een adviesbureau te maken krijgt met het instrument omgevingsplan en zich daarop voorbereid.

Resultaat

Na afloop ben jij in staat om:

  • De deelnemer kan benoemen uit welke onderdelen een omgevingsplan bestaat
  • De deelnemer kan uitleggen welke elementen wel en welke niet opgenomen kunnen worden in een omgevingsplan en welke beleidsvrijheid een gemeentelijke overheid daarin heeft
  • De deelnemer heeft kennis van de onderwerpen waarop voorbereid moet worden voordat de Omgevingswet in werking treedt en de keuzes die in het kader van de transitiefase voor de periode tot 2030 gemaakt moeten worden. De deelnemer kan deze keuzes toepasbaar maken naar zijn eigen organisatie
  • De deelnemer heeft geoefend met een casus om een deel van een omgevingsplan te kunnen opstellen

De docent voor deze trainingsdag is Jos Dolstra, senior-adviseur bij Arena Consulting. Jos is een ervaren senior-adviseur en docent/trainer en al jarenlang betrokken bij de implementatie van de Omgevingswet en het omgevingsplan. Hij was onder meer projectleider van het project Handvatten voor het omgevingsplan waarbij vanuit het Programma Aan de slag met de Omgevingswet de eerste staalkaarten voor het omgevingsplan werden ontwikkeld. Daarnaast was hij begeleider van diverse praktijkproeven en het regionaal aanbod voor het omgevingsplan vanuit de VNG en adviseert en traint hij diverse gemeenten bij het voorbereiden op en het oefenen met het omgevingsplan.

Kosten

Het inschrijfgeld voor de cursus Cursus aan de slag met het omgevingsplan bedraagt € 495,00

Locatie & Data

  • Maandag 14 oktober 2024 , van 10.00 tot 16.30 uur, te Wyzer Amersfoort

Cursus ID: 70.052

Meer informatie of advies?

Wil je meer weten over deze opleiding of advies van een van onze opleidingsadviseurs

Stel je vraag