“Meer kennis, meer vertrouwen” – Quvier over de training Signaleren huiselijk geweld, kindermishandeling en de meldcode

Op Scholengemeenschap Pieter Zandt in Urk krijgen leerlingen die dat nodig hebben via Quvier onderwijs op maat. Zij werken individueel, met hulp van een docent, aan schoolvakken in een kleine groep van maximaal 10 leerlingen. Niet zelden is er sprake van moeilijk verstaanbaar gedrag, wat diverse oorzaken kan hebben. Daarom is het belangrijk dat een school samenwerkt met ouders en de context van het kind. De training van Wyzer Academie helpt hierbij.

Moeilijk verstaanbaar gedrag kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door ingrijpende gebeurtenissen, een nare schoolervaring (denk aan pesten), of een moeilijke thuissituatie. Daarom is het belangrijk dat een school samenwerkt met ouders en de context van het kind. “Hierbij moet gekeken worden naar wat het kind nodig heeft. Samen zoeken we naar manieren om het kind verder te helpen”, vertelt Klarine Bisschop, coördinator  en docent bij Quvier. Om die reden volgde zij samen met collega’s onlangs de training ‘Signaleren huiselijk geweld, kindermishandeling en de meldcode’ via Wyzer Academie. Dit heeft gezorgd voor veel meer alertheid en bewustwording.

Klarine Bisschop volgde de training begin mei 2025 samen met negen collega’s van Quvier. Zij is werkzaam op de Pieter Zandt Scholengemeenschap. De middelbare school voor vmbo, havo en vwo heeft vestigingen in Kampen, Staphorst, Urk en IJsselmuiden. “Op twee vestigingen, waaronder die in Urk, hebben we zogeheten Quvier-afdelingen. Quvier is een arrangement van extra ondersteuning, waarmee we met passend onderwijs leerlingen zoveel mogelijk binnenboord willen houden. Een leerling komt in aanmerking voor het volgen van onderwijs in Quvier als er meer aanpassingen in de leeromgeving en intensievere hulp nodig zijn dan andere ondersteunende diensten die we bieden, zoals de Time Inn of een leerlingcoach”, vertelt Klarine.

Verdiepingsslag

Soms vertonen de leerlingen moeilijk verstaanbaar gedrag. Dat wordt soms veroorzaakt door een lastige thuissituatie. “Vrijwel iedereen is ons team heeft behoorlijk wat kennis over de meldcode en Veilig Thuis. Ons team heeft zich recent verdiept in traumasensitief onderwijs. Dat is een benadering die rekening houdt met de impact van ingrijpende gebeurtenissen of trauma’s op het leervermogen, gedrag en welzijn van leerlingen. Het doel is om een veilige, ondersteunende en voorspelbare leeromgeving te creëren waarin álle leerlingen – en in het bijzonder kinderen met traumatische ervaringen – zich gezien, begrepen en gesteund voelen. Dit thema staat sindsdien iedere vergadering op de agenda. We wilden een verdiepingsslag maken, zodat we echt weten of we het juiste doen en weten waar we allemaal rekening mee moeten houden.”

“De aanpak van Wyzer Academie
past heel erg goed bij ons team.”

Om die reden ging Klarine op zoek naar een training. Via Google kwam ze uit bij de training ‘Signaleren huiselijk geweld, kindermishandeling en de meldcode’ van Wyzer Academie. “De informatie op de website sprak mij meteen aan en de aanpak van Wyzer Academie past heel erg goed bij ons team. Alle relevante thema’s komen aan bod en de training wordt gegeven door iemand met heel veel praktijkervaring: Taco Jansen. Hij is afkomstig uit de zorg, maar wist de vertaalslag voor het onderwijs heel snel te maken. Hij introduceerde aansprekende, relevante casussen en wist de theorie goed uit te leggen”, licht Klarine toe.

Meer over de training

De eendaagse praktijkgerichte training van Wyzer Academie leert cursisten om signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling te herkennen, ook in complexe situaties. Daarnaast leer je om effectief te handelen volgens de meldcode, met een duidelijk stappenplan voor het nemen van actie. Ook op een professionele en respectvolle manier gesprekken voeren met betrokkenen, met behoud van vertrouwen en zorgvuldigheid, staat op de agenda. Tot slot leer je kennis toe te passen over juridische en ethische aspecten, zodat je altijd volgens de wet handelt en bijdraagt aan een veilige omgeving voor slachtoffers.

Rol van het onderwijs

Als docent, onderwijsassistent en teamleider werk je dagelijks met kwetsbare mensen en draag je de verantwoordelijkheid om een veilige omgeving te waarborgen, benadrukt Klarine. Dat geldt zeker voor Quvier, waar docenten de hele dag voor dezelfde groep leerlingen staan. “Huiselijk geweld en kindermishandeling zijn gevoelige en complexe thema’s die professionele aandacht en aanpak vereisen, waarbij je altijd het belang van het kind voorop moet stellen. “Het is belangrijk dat we goed weten hoe we slachtoffers effectief kunnen ondersteunen. Ook hebben we handvatten nodig om moeilijke gesprekken te voeren, vertrouwen op te bouwen en op een gepaste manier om te gaan met slachtoffers en hun naasten”, vertelt Klarine.

“We hebben heel veel informatie
gekregen die we direct kunnen
toepassen in de praktijk.”

Meer zelfvertrouwen

Haar collega Tinie Bosma-Hoekstra, die al ruim vier jaar op de scholengemeenschap werkt, is erg te spreken over de training. “We hebben heel veel informatie gekregen die we direct kunnen toepassen in de praktijk. Ik merk dat ik op dit vlak veel meer zelfvertrouwen heb gekregen na het volgen van de training. Bovendien ben ik veel alerter en luister ik beter naar mijn onderbuikgevoel.” Daarnaast weet zij nu precies welke stappen zij moet doorlopen bij een melding. Overigens hoef je niet meteen een melding te doen, je kunt ook een adviesgesprek aanvragen met iemand van Veilig Thuis en pas daarna beslissen of je een melding doet – al dan niet anoniem, benadrukt Tinie.

Na afloop begon Tinie onmiddellijk met het opstellen van een gedetailleerd protocol voor het Quvier-team, waarin concrete stappen en contactinformatie van relevante instanties en personen staan vermeld. Het is de bedoeling dat dit document regelmatig wordt geëvalueerd en ge-update. Bij een aantal vergaderingen binnen het Quvier-team is een orthopedagoog aanwezig voor advies en ook wordt er regelmatig overlegd met de betrokken zorginstanties en overige organisaties. “Signalen van emotionele verwaarlozing, fysieke mishandeling, armoede en huiselijk geweld blijven voor ons een punt van aandacht”, zegt Tinie.