Yvonne van Hattum (44) is sinds vier jaar Directeur Sociaal Domein bij Wyzer. Wat ze precies doet in die functie? “Ik doe heel veel verschillende dingen”, antwoordt ze lachend. “Voornamelijk ben ik eindverantwoordelijk voor vijf regionale teams. In die teams werken zo’n 500 professionals binnen het Sociaal Domein. Zij zetten zich dagelijks in bij onze opdrachtgevers, gemeentes door heel Nederland, om het sociaal domein te ondersteunen.”

Wyzer Academie

“Binnen de teams denk ik vooral strategisch mee en breng ik kansen en mogelijkheden naar voren. Wij werken nauw samen met onze mooie academie. Komt er een nieuwe wet of wijzigt er iets binnen de overheid, dan ga ik met de collega’s van de academie in gesprek om te kijken hoe we onze collega’s kunnen meenemen in de veranderingen en hen daarin kunnen opleiden. Denk bijvoorbeeld aan de wet op de energietoeslag, of eerder de TOZO regeling.  Ik ben constant met medewerkers en opdrachtgevers in gesprek om samen te kijken hoe wij vanuit Wyzer onze opdrachtgevers kunnen helpen met diverse vraagstukken. Daarnaast probeer ik dichtbij mijn teams te zijn en veel met elkaar te spreken en bij te dragen in hun ontwikkeling. Wij willen mensen laten groeien.”

Kansen benutten en blijven leren

“Groei is voor mij belangrijk. Groei staat voor het behalen van resultaten, het doorontwikkelen van onze dienstverlening en continu onze opdracht- en medewerkerstevredenheid te optimaliseren. Voor mij is groei niet alleen gericht op organisatieresultaten, maar ook op individuele ontwikkeling van mensen. Ik creëer graag een omgeving waarin fouten gemaakt mogen worden, omdat daar de grootste groei uit voortkomt. Door onze organisatiestructuur met korte lijnen ben ik nauw betrokken bij mijn team en moedig ik hen aan om kansen te benutten en te blijven leren. Hierbij gaat het om lef tonen, uitdagingen aan te gaan en durven in het diepe te springen. Als je dat van je mensen vraagt, moet je als directeur wel vertrouwen geven. Daarom vind ik het belangrijk om dichtbij mijn teams te staan. Ik probeer vaak op onze verschillende kantoren aanwezig te zijn en ga ik graag in gesprek met collega’s, zodat ze dat vertrouwen ook voelen.”

 

“Durf fouten te maken en zoek
samenwerking met collega’s die
complementair zijn aan jezelf.”

 

Eigen carrière

Yvonne is haar hele carrière al werkzaam binnen de arbeidsbemiddeling. Zij was eerst actief binnen de technieksector. “Mijn passie voor arbeidsbemiddeling ontdekte ik al vroeg tijdens een stage bij een uitzendorganisatie. Ik ben al meer dan 20 jaar lang met plezier binnen de arbeidsbemiddeling aan het werk. Toen ik vier jaar geleden benaderd werd om bij Wyzer mijn huidige rol in te vullen, maakte ik de overstap naar de overheid. Bij Wyzer kon ik mijn passie voor de arbeidsbemiddeling  en mijn opgebouwde kennis combineren  met het ontdekken van  een nieuwe sector. Met veel plezier, energie, leuke collega’s en een nieuwe uitdagingen vond ik wat ik altijd nodig heb in een baan.”

Het sociaal domein

Het zijn onder andere de mensen die binnen het sociaal domein werken, waardoor Yvonne zo geniet van haar werk. “Mensen zijn hier heel sociaal en hulpvaardig. Ze zijn allemaal verschillend van elkaar, met verschillende achtergronden en culturen. Maar zij delen een gemeenschappelijk doel: iets goeds doen voor de samenleving. Die gedeelde missie zorgt voor een sterke verbondenheid in het team.”

“Mensen willen hier heel graag samenwerken. En dat is ook precies wat ik belangrijk vind in werk. Eén plus één is drie; daar geloof ik sterk in en daarom verbind ik graag mensen. Niet alleen binnen Wyzer maar ook met externe partners en gemeentes. Ook de directe impact die mijn team heeft op het helpen van burgers, bijvoorbeeld door hen te ondersteunen bij vragen over de participatiewet, jeugd of de Wmo, maakt mijn werk erg mooi.”

Talent van de toekomst

Veel gemeentes kampen met vergrijzing. “Als we burgers willen blijven helpen, moeten we ook samen zorgen dat er nieuw talent binnenstroomt bij gemeentes”, vertelt Yvonne. “Binnen Wyzer hebben we verschillende traineeships ontwikkelt. Hierin leiden we jong talent op als toekomstig ambtenaar. Daarnaast helpen we zij-instromers een stap naar de overheid te zetten.”

“Bij de ontwikkeling van zo’n traineeship kijk ik naar de behoefte van de markt en ben in gesprek met gemeentes om te horen wat zij nodig hebben. Zo zijn we twee jaar geleden gestart met een traineeship voor jeugdconsulenten en kunnen we inmiddels jaarlijks 40 tot 50 trainees binnen jeugd bij gemeentes plaatsen om het sociaal domein op dat vlak te versterken.”

Toekomst

Kijkt Yvonne naar haar eigen groei, dan ligt die niet zozeer in haar loopbaan, maar vooral op de bijdrage die ze levert in haar werk. “Mijn wil om te winnen en mijn gedrevenheid geven mij de motivatie om door te blijven ontwikkelen. Er is altijd wel iets te doen in Nederland. Waar gaat de politiek heen als er straks een kabinet is? En wat gebeurt er met budgetten? Genoeg uitdagingen de komende tijd!”

Dé tip van Yvonne

Yvonne sluit af met een tip voor iedereen die wil groeien. “Durf fouten te maken en zoek samenwerking met collega’s die complementair zijn aan jezelf. Ieder mens is anders en ook weer ergens anders goed in. Steek je energie in hetgeen jij blij van wordt en zoek een collega die energie krijgt van taken die jij minder leuk vindt. Je hoeft echt niet perfect te zijn en alles te kunnen. Het gaat erom dat je plezier hebt in wat je doet en geniet van die momenten. Niet te veel de gedachten hebben dat alles ‘moet’, maar vooral dingen ‘willen’. Dan wordt je werk zoveel leuker!”.

Relevant aanbod

Cursus

Training Impactvolle stoornissen bij (jonge) kinderen

Na afloop van deze training beschik je over (praktijkgerichte) kennis en inzicht over impactvolle stoornissen. Kennis over hoe deze stoornissen te herkennen, ze tot stand komen, hoe je hiermee om...

Bekijk cursus

Kennissessies

Kennissessie Woonzorgvisie

Hoe kom je van strategie tot uitvoering van een woonzorgvisie. Dat bespreken Ellen Olde Bijvank en Diana van Poppelen in deze kennissessie.

Bekijk

Advies

Wyzer helpt Gemeente Den Haag met duurzame herinrichting jeugdbeleid

De Gemeente Den Haag maakt al meerdere jaren gebruik van de expertise van de adviseurs van Wyzer in verschillende domeinen. Armand Brinkman, Domeinmanager Jeugd bij de dienst OCW, vertelt in...

Bekijk