Werken als Projectleider gebiedsontwikkeling

Wil jij een sleutelrol spelen in de ruimtelijke ontwikkeling van een gemeente? Als Projectleider gebiedsontwikkeling bij Wyzer ben je verantwoordelijk voor het succesvol plannen, coördineren en beheren van projecten die bijdragen aan de fysieke leefomgeving, zoals de herontwikkeling van binnenstedelijke gebieden en de aanleg van nieuwe woonwijken.  

Hoe word ik Projectleider gebiedsontwikkeling?

Wil jij als Projectleider Gebiedsontwikkeling aan de slag? Dan vragen wij:

  • Een relevante opleiding op minimaal hbo- of wo-niveau, bijvoorbeeld in de richting van planologie, stedenbouw, civiele techniek of bestuurskunde.
  • Aantoonbare ervaring in projectmanagement binnen gebiedsontwikkeling.
  • Uitstekende communicatieve en organisatorische vaardigheden.
  • Analytisch denkvermogen en probleemoplossend vermogen.
  • Kennis van relevante wet- en regelgeving en ervaring met bestuurlijke processen.

Populaire opleidingen & trainingen

Gebiedsontwikkeling is het proces waarbij meerdere ruimtelijke functies, zoals wonen, werken en recreatie, in een bepaald gebied worden gecombineerd en ontwikkeld tot een samenhangend geheel.

Als projectleider gebiedsontwikkeling werk je aan uiteenlopende projecten, variërend van de initiatiefase tot aan de realisatiefase. Welke projecten dat zijn, is afhankelijk van wat de gemeente op dat moment beschikbaar stelt. Jij houdt je graag bezig met het bewaken van de voortgang, het sturen en beheersen van het project en zorgt voor heldere rapportages aan het college en de gemeenteraad.

Dit kunnen projecten zijn zoals de herontwikkeling van binnenstedelijke gebieden, de aanleg van nieuwe woonwijken of de transformatie van industrieterreinen naar gemengde woon-werkgebieden.

Een typische werkdag kan bestaan uit het bijwonen van vergaderingen met stakeholders, het aansturen van projectteams, het monitoren van de voortgang en het oplossen van eventuele knelpunten binnen het project.

Om succesvol te zijn als Projectleider gebiedsontwikkeling, heb je de volgende vaardigheden nodig:

  • Leiderschap en coördinatievermogen: Je stuurt projectteams aan, houdt overzicht en zorgt dat iedereen weet wat er van hen verwacht wordt.
  • Communicatieve vaardigheden: Je bent het aanspreekpunt voor veel verschillende partijen: van wethouders en ambtenaren tot bewoners en projectontwikkelaars. Je weet complexe zaken helder te communiceren.
  • Omgevingssensitiviteit: Je begrijpt politieke, maatschappelijke en bestuurlijke verhoudingen en weet hier tactisch en diplomatiek op in te spelen.
  • Analytisch en strategisch denkvermogen: Je kunt ontwikkelingen en belangen goed overzien, verbanden leggen en passende (langetermijn)strategieën uitstippelen.
  • Organisatorisch talent: Je houdt grip op planning, financiën en risico’s, en zorgt voor een soepele projectvoortgang.
  • Flexibiliteit en oplossingsgerichtheid: Gebiedsontwikkeling is complex en dynamisch. Jij weet in te spelen op veranderingen en denkt in kansen.
  • Kennis van wet- en regelgeving: Je bent bekend met ruimtelijke ordening, omgevingsrecht en bestuurlijke processen en kunt die kennis toepassen binnen projecten.