Werken als Juridisch Adviseur Omgevingsrecht

Wil jij als juridisch adviseur omgevingsrecht bijdragen aan de ontwikkeling van een duurzame en goed ingerichte leefomgeving? Bij Wyzer bieden we jou de kans om jouw juridische expertise in te zetten bij diverse gemeenten en overheidsinstellingen. Als juridisch adviseur omgevingsrecht ben jij hét aanspreekpunt voor complexe juridische vraagstukken rondom vergunningverlening, de Omgevingswet en ruimtelijke ordening.

Hoe word ik Juridisch Adviseur Omgevingsrecht

Wil jij als juridisch adviseur omgevingsrecht aan de slag? Dan zoeken we iemand met een sterk juridisch fundament en gevoel voor bestuurlijke verhoudingen. Wij vragen:

  • Een afgeronde hbo- of wo-opleiding in Rechten, bij voorkeur met specialisatie in bestuursrecht, omgevingsrecht of milieurecht;
  • Kennis van relevante wet- en regelgeving zoals de Omgevingswet, de Wabo en de Awb;
  • Analytisch vermogen en het vermogen om juridische vraagstukken helder te vertalen naar de praktijk;
  • Sterke communicatieve vaardigheden, zowel schriftelijk als mondeling;
  • Bestuurlijke sensitiviteit en ervaring in of affiniteit met het werken binnen of voor de overheid;
  • Een nauwkeurige, oplossingsgerichte en proactieve werkhouding.

Populaire opleidingen & trainingen

Een juridisch adviseur omgevingsrecht ondersteunt gemeenten en andere overheden bij juridische vraagstukken rondom ruimtelijke ordening. Je beoordeelt vergunningaanvragen, geeft advies over de toepassing van wet- en regelgeving (zoals de Omgevingswet), en stelt juridische documenten op.

Omgevingsrecht is het rechtsgebied dat gaat over de regels en wetten die bepalen hoe de fysieke leefomgeving in Nederland wordt ingericht, gebruikt en beschermd. Denk hierbij aan onderwerpen zoals bouwen, milieu, waterbeheer, natuur, infrastructuur en ruimtelijke ordening.

Als juridisch adviseur omgevingsrecht is geen dag hetzelfde. Een typische werkdag kan bestaan uit het inleiden van nieuwe dossiers, het opstellen van juridisch advies voor vergunningaanvragen, en het voeren van overleggen met verschillende teams, zoals stedenbouwkundigen en beleidsmedewerkers. Daarnaast werk je aan bezwaar- en beroepsprocedures, blijf je op de hoogte van juridische ontwikkelingen en deel je kennis met je collega’s. Je combineert zelfstandig werk met samenwerking, waarbij je zowel juridisch als strategisch meedenkt in ruimtelijke vraagstukken.

Om succesvol te zijn als Projectleider gebiedsontwikkeling, heb je de volgende vaardigheden nodig:

  • Juridische kennis: Grondige kennis van het omgevingsrecht, inclusief de Omgevingswet, de Wabo (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht) en andere relevante wet- en regelgeving.
  • Analytisch vermogen: Het vermogen om complexe juridische vraagstukken snel en accuraat te analyseren en te vertalen naar heldere adviezen.
  • Communicatieve vaardigheden: Zowel schriftelijk als mondeling duidelijk en overtuigend kunnen communiceren met collega’s, bestuurders, externe partijen en belanghebbenden.
  • Probleemoplossend vermogen: In staat zijn om juridische vraagstukken op een praktische manier op te lossen, rekening houdend met de wetgeving en de belangen van alle betrokkenen.
  • Bestuurlijke sensitiviteit: Het vermogen om je effectief te bewegen binnen het bestuurlijke en politieke krachtenveld en goed in te spelen op de belangen van verschillende stakeholders.
  • Oog voor detail: Nauwkeurig werken met wetgeving en juridische documenten, zodat je alle relevante regels en procedures volgt.
  • Organisatorische vaardigheden: Het kunnen plannen en prioriteren van je werk, vaak met meerdere dossiers die tegelijkertijd lopen.
  • Teamspeler: Goed kunnen samenwerken met verschillende afdelingen zoals ruimtelijke ordening, stedenbouw en beleidsmedewerkers, en andere juridische collega’s.