Wyzer Academie, onderdeel van Wyzer, gaat een samenwerking aan met het Instituut voor Publieke Waarden (IPW). Vanaf 2023 wordt de Doorbraakmethode van het IPW, opgenomen in het opleidingsaanbod van Wyzer Academie. Deze methode is een nieuwe standaard voor maatwerk in het sociaal domein. 

Al ruim 30 jaar is Wyzer Academie de opleider voor de (lokale) overheid. Het aanbod opleidingen in het sociaal domein wordt uitgebreid met de Doorbraakmethode; een beproefde manier van werken langs steeds dezelfde zes processtappen, waarmee de sociaal professional makkelijk en onderbouwd maatwerk levert in het sociaal domein.

De Doorbraakmethode

De Doorbraakmethode is ontwikkeld door het IPW om bureaucratische barrières uit de weg te ruimen, zonder regels te overtreden. De methode werd in 2020 gelanceerd en geboren uit meer dan tien jaar actieonderzoek. Zo is deze methode een beproefde manier van werken en denken. De Doorbraakmethode heeft het perspectief van de inwoner als uitgangspunt: wat is volgens deze persoon zelf nodig om tot een doorbraak te komen? Met instrumenten als de digitale Doorbraaktool, de Leeromgeving en het Grote Doorbraakboek kunnen hulpverleners maatwerk leveren die hun eigen handelingsperspectief vergroot, de bestaanszekerheid van de inwoner verstevigd en kostenbesparend is voor de BV Nederland.

Daarbij is de digitale Doorbraaktool cruciaal: daarmee creëer je een overzicht van de situatie, de doorbraak en wat deze doorbraak in de weg staat. De tool geeft automatisch gemakkelijk een overzicht van welke wetten en uitzonderingsgronden op de situatie van de inwoner van toepassing zijn. De Doorbraaktool helpt tegelijk uitrekenen wat de maatschappelijke kosten en baten van het doorbraakscenario zijn.

Samenwerking

De Doorbraakmethode sluit naadloos aan op het aanbod van Wyzer Academie. Egbert Oppenhuizen, directeur Wyzer Academie: “De Doorbraakmethode is een daadkrachtige methode om resultaat in het sociaal domein te bewerkstelligen. Ik ben blij dat wij deze methode nu kunnen aanbieden aan de professionals in het sociaal domein. De komende maanden worden onze docenten getraind in de methode, zodat we vanaf 2023 deze methode ook zelfstandig kunnen aanbieden.”

 

“De didactische ervaring van Wyzer Academie is voor ons een enorm toegevoegde waarde”, aldus Eelke Blokker, medeoprichter van het IPW. “Ons doel is om met z’n allen maatwerk te maken zonder willekeur te produceren. Maatwerk moet meer gemeengoed worden voor mensen die dat nodig hebben. Om dit te bereiken willen we het voor zoveel mogelijk professionals mogelijk maken om dit te doen. Maar we zijn geen opleider, daarom is de samenwerking met Wyzer Academie voor ons ideaal. Wij blijven ons focussen op het ontwikkelen van de Doorbraakmethode en de instrumenten die daarbij horen, Wyzer Academie kan mensen trainen in onze methode en instrumenten. Daarbij heeft Wyzer een enorm bereik binnen het sociaal domein, zodat we veel mensen kunnen laten kennismaken met de Doorbraakmethode.”

Inspiratiesessie

Al benieuwd wat de Doorbraakmethode is en wat deze voor jou kan betekenen? Schrijf dan in voor een gratis inspiratiesessie op 17 januari.

Relevant aanbod

Cursus

Training communicatie en gespreksvoering

Na het volgen van deze training ben je bekend met de basisbeginselen van gespreksvoering en ben je in staat op een juiste manier contact te maken met je cliënt en...

Bekijk cursus

Nieuws & artikelen

Sport en de Brede SPUK

Van 15 tot en met 24 september is de twintigste editie van de Nationale Sportweek. Dat sporten belangrijk is weten we al jaren. De Brede SPUK biedt gemeenten meer mogelijkheden...

Bekijk artikel

Interviews

Hoe Xander de WAMS implementeert bij de gemeente Nissewaard

De WAMS, ben jij er al mee bezig binnen jouw gemeente? Wanneer de Wet Aanpak Meervoudige problematiek Sociaal Domein ingaat is onzeker. De Tweede Kamer verklaarde dit onderwerp als controversieel....

Bekijk interview