Werken in het sociaal domein: Jesca maakt het verschil

Jesca Wellink is na haar traineeship bij Wyzer doorgegroeid naar adviseur Sociaal Domein. In deze blog vertelt zij wat haar inspireert in haar werk. 07-06-2023

Van trainee naar adviseur

Jesca is in 2020 als trainee bij Wyzer begonnen en werkt nu bijna anderhalf jaar via Wyzer als (beleids)adviseur Sociaal Domein bij diverse opdrachtgevers. Dat bevalt haar heel goed, vertelt ze: “Ik vind de flexibiliteit en de diversiteit aan opdrachten erg fijn. Het is leuk om op deze manier bij verschillende gemeenten te kunnen kijken: hoe pakken zij dingen aan, hoe loopt het intern en wat kun je er allemaal doen?”

Jesca werkt op dit moment bij een middelgrote gemeente als beleidsadviseur jeugdhulp, als onderdeel van het beleidsteam jeugd. Het leuke aan haar werk vindt Jesca dat je ook binnen die specialisatie allerlei kanten op kunt. “Ik werk nu op de afdeling die zich onder andere bezig houdt met de inkoop van jeugdzorg en jeugdhulp. Ik ben vanuit de gemeente aanwezig bij die regionale inkoop en daar komt veel afstemming bij kijken. Maar als beleidsmedewerker in het sociaal domein kun je ontzettend veel kanten op, binnen de Jeugdwet, Wmo of de Participatiewet. Binnen de Jeugdwet kun je dan ook denken aan bijvoorbeeld onderwijs, gezondheidszorg en de vroegschoolse opvang.

 

De kracht van werken via Wyzer

Als adviseur sociaal domein werk je via Wyzer aan een opdracht binnen de overheid. Dat kan een gemeente zijn, maar ook een andere organisatie in de publieke sector. De opdrachten wisselen elkaar af en soms werk je ook aan meerdere opdrachten tegelijk. Volgens Jesca is dat een groot voordeel, omdat je je de kennis snel eigen maakt én veel opgedane kennis vanuit eerdere opdrachten ook weer meeneemt naar je volgende opdrachtgever. “Je kunt daardoor perspectief bieden op hoe andere gemeenten een vergelijkbaar vraagstuk benaderden en kritisch meedenken over hoe ze zaken het beste kunnen aanpakken.”

Ook binnen Wyzer profiteren collega’s onderling van die gezamenlijke ervaring. “We hebben een grote pool van collega’s die heel veel kennis en expertise meebrengen. Heb je een vraag, dan kun je altijd iemand vinden die met je meedenkt. Is het een specialistische vraag, dan kun je bijvoorbeeld vaak terecht bij één van onze expertiseteams. Daarnaast biedt Wyzer Academie ook mogelijkheden om kennis op te doen of jezelf te ontwikkelen. Zo zijn er regelmatig actualiteitencolleges en is er een breed aanbod aan cursussen en trainingen binnen mijn vakgebied of voor persoonlijke ontwikkeling. Daar is ook binnen mijn team aandacht voor. Met mijn managing consultant heb ik ontwikkelgespreken en op basis daarvan kijken we naar welke opdrachten bij mij passen en hoe ik mij verder ontwikkel als (beleids)adviseur”.

Ben jij enthousiast geworden na het lezen van Jesca’s verhaal? Bekijk dan de mogelijkheden om als adviseur sociaal domein aan de slag te gaan!