Wat is de Participatiewet in Balans?

De Participatiewet werd in 2015 ingevoerd. Nu tien jaar later wordt de wet gewijzigd en vernieuwd onder de naam Participatiewet in Balans. Maar wat houdt de Participatiewet in Balans eigenlijk in?

In Nederland willen we dat iedereen kan meedoen. Ook in werk. Daarom is in 2015 de Participatiewet ingevoerd. De wet verving drie eerdere regelingen: de Wet werk en bijstand, de Wet sociale werkvoorziening en een deel van de Wajong.

Gemeenten kregen een centrale rol in het ondersteunen van mensen naar werk of participatie. Maar de praktijk bleek lastig. Te veel regels, weinig vertrouwen, en te weinig ruimte voor wat iemand echt nodig heeft.

Daarom komt er de Participatiewet in Balans. Die maakt de wet eenvoudiger, menselijker en duidelijker. Met meer maatwerk, minder verplichtingen, en meer zekerheid over werk of inkomen.

Participatiewet in Balans bestaat uit 3 sporen:

Spoor 1

Spoor 1 is de herziening van de Participatiewet met meer dan 20 wetswijzigingen die op korte termijn verandering gaan brengen. Deze wetswijziging Participatiewet in Balans is in april door de Tweede Kamer aangenomen. De beoogde invoerdatum van deze wijzigingen is 1 januari 2026.

Spoor 2

Spoor 2 is de fundamentele herziening van de Participatiewet. Hierin wordt gekeken naar de doelen en uitgangspunten van de wet en hoe deze vanaf de basis opnieuw kan worden opgebouwd.

Spoor 3

Spoor 3 gaat over vakmanschap; het professionaliseren van de uitvoering. Want alleen aanpassen van de huidige wet en vervolgens structureel herzien is niet genoeg. De daadwerkelijke verandering vindt plaats in de uitvoering. Waar beleid, praktijk en menselijk contact samen komen.

Alleen de 3 sporen samen kunnen zorgen voor echte verandering.