Aron de Koning (27) begon al op jonge leeftijd met voetballen. Hij begon bij VV DOVO in Veenendaal en al snel werd zijn talent opgemerkt door regionale scouts. Aaron maakte een overstap naar de jeugd van Vitesse, waar de middenvelder bij de B-junioren gedurende één seizoen zelfs topscoorder werd. “Ik werd toen samen met de andere topscoorders gehuldigd in een bomvolle Amsterdam Arena, tijdens de rust van een thuiswedstrijd van Ajax. Dat zal ik nooit vergeten”, vertelt Aron. Ook trainingskampen in Griekenland en Georgië waren bijzondere ervaringen, net als spelen tegen de jeugd van Arsenal en Chelsea of tegen Nederlandse spelers die zijn uitgegroeid tot vedettes zoals Matthijs de Ligt.

Als jeugdspeler maakte hij de overstap naar De Graafschap, waar hij op 19 augustus 2016 zijn debuut maakte in het eerste elftal. Thuis won hij met zijn team met 3-1 tegen Jong FC Utrecht. Hij speelde in totaal vier wedstrijden voor het eerste, waarna hij al op zijn negentiende besloot te stoppen met profvoetbal. “Ik begon steeds meer het plezier in het spelletje te verliezen. Bovendien had ik niet echt die keiharde topsportmentaliteit. Ik vond dat er meer was dan alleen voetbal.”

‘Ik pronk niet graag met mijn voetbalcarrière, maar het heeft mij heel veel gebracht’

Warm bad

Aron had al snel door dat hij op zijn 25e niet weer aan een nieuwe studie wilde beginnen en besloot zich te oriënteren op de arbeidsmarkt. Tot die tijd had hij wel bijbaantjes gehad in de horeca en als commercieel medewerker bij Olround Bowling in Veenendaal, maar hij wist dat het tijd was om het roer om te gooien. “Ik ben gaan praten met vrienden en familie en heb een aantal persoonlijkheidstesten gedaan om uit te vinden wat goed bij mij zou passen.” Recruiter was een van de beroepen die eruit kwam. “Ik ben een mensen-mens, al heb ik echt een hekel aan het woord. En het liefst werk ik in het sociaal domein, omdat daar toch vooral – de naam zegt het al – sociale mensen werken. Dat past bij mij.”

Een vriendin van hem had toevallig gesolliciteerd bij Wyzer op een vacature voor recruiter, maar besloot toch voor een andere baan te gaan. Zij dacht meteen aan Aron en attendeerde hem op de vacature. “Ik had nog nooit van ze gehoord, maar nadat ik mij erin had verdiept besloot ik te reageren. Eigenlijk al tijdens het eerste telefoongesprek voelde ik de klik. Mijn huidige teammanager belde mij op vrijdagmiddag kwart voor zes voor een kennismakingsgesprek en het voelde meteen als een warm bad.” Het sollicitatiegesprek dat erop volgde verliep goed en al snel werd hem een contract aangeboden.

Het kan verkeren

Inmiddels doet hij dit werk alweer een maand of tien en hij heeft het prima naar zijn zin. “Een jaar terug deed ik nog een studie die ik niet meer leuk vond, had ik nog geen rijbewijs en wist ik totaal niet wat ik wilde. En kijk mij nu: ik heb een geweldige baan als recruiter, heb mijn rijbewijs inmiddels gehaald, rij in een auto van de zaak en ik heb onlangs ook nog eens een huis gekocht. Het kan verkeren!”

De ervaringen en vaardigheden die hij heeft opgedaan als (prof)voetballer komen goed van pas in zijn werk als recruiter. “Ik werk hier ook in een team, waarin we geolied moeten samenwerken en elkaar dingen gunnen. Je moet met allerlei verschillende persoonlijkheden kunnen werken en als ik sollicitatiegesprekken voer moet ik mensen snel kunnen doorgronden. Meetings met andere recruiters lijken soms best wel op tactische besprekingen die ik als speler had in de kleedkamer. Soms roep je wat in the heat of the moment, maar uiteindelijk ga je schouder aan schouder het veld /de werkvloer op. Ik zie best wel wat parallellen tussen die twee werelden.”

Relevant aanbod

Interviews

Hoe Fabian videocontent inzet als krachtig communicatiemiddel

Je ziet het steeds vaker: video als krachtig communicatiemiddel bij gemeentes. Maar het effectieve communicatiemiddel wordt nog niet standaard ingezet. Gewoonweg te duur. Fabian Koster (25) ziet daar geen probleem...

Bekijk interview

Interviews

De dubbele impact van Coen: mensen in beweging krijgen rondom duurzaamheid én anders werken

Alsof één gemeente nog niet genoeg vraagstukken heeft, pakt Coen van Loon (29) het liefst meerdere dingen tegelijk op. Op dit moment werkt hij zowel voor een samenwerkingsverband van Gemeente...

Bekijk interview