Sport doet iets met je! Daan Heineke

Wat doet sport met jou? Deze vraag vormde het startschot van een reeks gesprekken met onze collega’s over sport en bewegen. Wyzer doet andermaal mee aan de nationale sportweek 2021 en staat stil bij het belang van sporten en bewegen. Het doel van de NOC*NSF Nationale Sportweek 2021 is om sporten en bewegen te promoten, […]

Wat doet sport met jou? Deze vraag vormde het startschot van een reeks gesprekken met onze collega’s over sport en bewegen. Wyzer doet andermaal mee aan de nationale sportweek 2021 en staat stil bij het belang van sporten en bewegen. Het doel van de NOC*NSF Nationale Sportweek 2021 is om sporten en bewegen te promoten, en vooral te laten zien hoe leuk sporten is! Vandaag in de spotlights Daan Heineke, adviseur sociaal domein.

Even voorstellen

“Ik ben Daan, adviseur sociaal domein binnen team Advies van Wyzer, en werk momenteel als beleidsadviseur Jeugd bij gemeente De Bilt“

Welke sport beoefen jij?

“Ik loop 2 à 3 keer in de week hard. Dit deed ik 20 jaar geleden ook al individueel, maar nu sinds een jaar of 8 doe ik dit in een groep bij een atletiekvereniging. Deze vereniging heeft gedurende de hele week loopgroepen waarbij je je kan aansluiten op basis van niveau. Op zaterdagochtend loop ik 10 kilometer met een groep mee, waarbij we tussendoor wat extra oefeningen doen. Op maandag loop ik mee met een loopgroep die specifiek trainen, voor de Zevenheuvelenloop bijvoorbeeld. Per week ben ik ongeveer 3 a 4 uur bezig. Tussen dinsdag en donderdag ga ik vaak nog een keer voor mezelf lopen. Tijdens deze derde training die ik zelf loop probeer ik wat meer te genieten, bij de andere twee probeer ik hard te lopen en mijn grenzen op te zoeken. Ik zou graag met het ouder worden 10 km per uur kunnen blijven lopen.”

Waarom heb je gekozen voor hardlopen?

“Ik ben begonnen met een groep vrienden die wat meer wilden gaan sporten en toen voorstelden om te gaan hardlopen. Ik ben van origine een balsport mens (voetbal en tennis) maar toen kwam de uitdaging in het hardlopen om loopjes te doen zoals een halve marathon en de Dam tot Damloop, deze loop ik echt voor de sfeer die ik daarbij heel leuk vind. Mijn vrouw loopt ook. Als we samen met het gezin gaan lopen dan werkt het heel goed om daar extra voor te gaan trainen.

Hardlopen is wel wat eenzijdig. Ik ben bij een sport- en gezondheidscoach geweest, die aangaf dat het goed zou zijn om andere spieren ruimte te geven door twee keer in de week naar de sportschool te gaan. Ik heb weleens gefitnest, maar daar vond ik niet zoveel aan. Waarom zou je fietsen in een sportschool als dit ook buiten kan? Mijn andere passie is muziek. Ik zit bij een koor en heb een keer in de twee weken ukelele les. Ukelele les of sportschool? Dan kies ik ukelele. Misschien zou het helpen om met iemand anders te gaan. Ik vind de groepslessen hardlopen ook veel leuker dan alleen rennen, dan leer je ook mensen kennen. Soms ren je te hard om te praten, maar na afloop ga je wel koffie drinken en heb je contact.”

Na het sporten, wat gebeurt er dan met je?

“Dan word ik heel blij. Dit komt omdat ik vaak mijn grenzen opzoek. Dan ben ik heel tevreden als het gelukt is. Ik kan ook erg genieten van de natuur tijdens het rennen. Door het hardlopen ben ik me steeds bewuster geworden van hoe mooi ik woon (Bussum). Als ik alleen loop is het ook een hele beleving met muziek aan. Ik heb een Playlist met 8000 nummers.”

Welke initiatieven ken jij om mensen te stimuleren om te sporten en bewegen?

“Mijn hardloopvereniging was in de coronaperiode eigenlijk heel erg creatief en bedacht verschillende acties om zowel leden als niet leden juist in die periode aan het bewegen te krijgen. De Gooische 100 challenge werd bijvoorbeeld geïntroduceerd. De challenge hield in dat je aantal punten kreeg voor de kilometers die je wandelend of hardlopend had afgelegd, bovendien kon je bonuspunten verzamelen door foto’s te maken op bijzondere plekken in de omgeving van de vereniging. Het was een fijne manier om met elkaar in verbinding te blijven en bovenal om elkaar te stimuleren om van de bank af te komen.”

Tip voor de lezers…

“Voor de mensen die overwegen om te gaan bewegen, met hardlopen bijvoorbeeld, begin bij een atletiekvereniging en begin met de cursus “Start to Run”, dan leer je stapsgewijs hardlopen en wat erbij komt kijken, zoals blessurevrij blijven.”