Ruimte: de trends volgens Sam Kettenis

Ontwikkelingen genoeg in het ruimtelijk domein. Om alle uitdagingen het hoofd te bieden, zoeken gemeenten en provincies hard naar goede, ervaren krachten. Maar hoe vind je die mensen in een krappe arbeidsmarkt? Onze nieuwe Ruimte-directeur Sam Kettenis deelt haar visie.

Afdelingshoofden Ruimte bij de lokale overheid hoeven zich niet bepaald te vervelen in de tweede helft van dit jaar. Een greep uit de thema’s: de woningbouwopgave, energietransitie, uitdagingen in het landelijk gebied en de voorbereiding op de komst van de Omgevingswet (ja, nu écht!). Ook Wyzer beweegt continu mee met de snel veranderende realiteit.

 

Sam Kettenis aan het woord

Sinds 1 januari heeft team Ruimte een nieuwe directeur: Sam Kettenis. In haar voorstelblog vertelde ze hoe ze invulling wil geven aan haar rol. Hoe heeft Sam haar eerste maanden ervaren? En hoe kijkt zij aan tegen de uitdagingen in het ruimtelijk domein, die samenvallen met een tekort aan ervaren personeel op de arbeidsmarkt? Tijd voor een interview!

Hoe is je eerste indruk van Wyzer?
“Ik zie hardwerkende collega’s. Met de motivatie om voor de lokale overheid te werken. We willen allemaal met elkaar Nederland een stukje mooier maken. Bovendien heerst er een groot teamgevoel. Verder vind ik het leuk om voor een organisatie te werken die volop in beweging is!”

Je hebt geen achtergrond in het ruimtelijk domein. Is dat een nadeel of een voordeel?
”Ik denk een voordeel. Tijdens mijn jaren in de financiële en IT-wereld heb ik veel geleerd over werving, professionalisering, verandermanagement, het aansturen van consultants en processen. Mensen meenemen in veranderingen, ervoor zorgen dat iedereen op de juiste plek zit: dat vind ik leuk. Voor de kennis over Ruimte verzamel ik collega’s om me heen, die me daarin kunnen ondersteunen. Die kennis is ruimschoots aanwezig binnen Wyzer.”

Waar ben je nu zoal mee bezig?
“Het opzetten van traineeships. We gaan met meerdere groepen starten dit jaar, elk met een eigen thema: Algemene Plaatselijke Verordening en Bijzondere Wetten (APV), Duurzaamheid & Energietransitie, Duurzaamheid & Milieu, Grondzaken en Fysieke Leefomgeving. Daarmee spelen we in op de actualiteiten die op ons afkomen én op de krappe arbeidsmarkt.”

 

“Slim capaciteit benutten, daar gaat het om.”

 

Wat hebben trainees gemeenten te bieden?
“Veel van onze opdrachtgevers zijn op zoek naar medior en senior medewerkers. Maar daar is een tekort aan. Hoe vul je de vacatures dan in? Ik denk door creatief om te gaan met de capaciteit die we wel hebben! Vanuit de Wyzer Academie leiden we mensen, die aan de start staan van hun carrière, en zij-instromers op. Die met de juiste begeleiding, over een paar jaar medior of senior-adviseurs kunnen worden. Door ze daarnaast te koppelen aan een meer ervaren collega voor de dagelijkse begeleiding op de inhoud en een Talentmanager als het gaat om talentontwikkeling, beschikken ook zij over de benodigde competenties en vaardigheden. Slim capaciteit benutten: daar gaat het om. Bovendien is het aannemen van trainees dé manier om nieuwe mensen aan je organisatie te binden. Ik wil onze opdrachtgevers graag uitnodigen om samen verder na te denken over hoe je dit kunt doen.”

Op welk project ben je trots?
“Voor een omgevingsdienst in het midden van het land zijn we bezig met een project waar ik erg blij van word. De omgevingsdienst liep tegen meerdere uitdagingen aan op het gebied van werving en arbeidsmarktcommunicatie. Ik zag al gauw: hier kunnen we vanuit de Cohedron-groep, waar Wyzer onder valt, op meerdere manieren bij helpen. Meerdere Cohedron-bedrijven delen hun kennis nu met de omgevingsdienst. Human Capital Group denkt mee hoe je beloningsstructuren kan aanpassen op de nieuwe generatie medewerkers. Future Communication adviseert over een communicatieplan. Wijzelf en Newpublic vertellen over de meerwaarde van traineeships en onze verdere dienstverlening. We trekken dus met elkaar op om kennis te kunnen delen over alle facetten van het ‘modern werven’ van personeel.”

Je wil successen graag vieren, vertelde je in de vorige blog. Is dat al gebeurd?
“Ja! We hebben geproost op de start van onze talentmanagers. Wyzer-consultants krijgen vanaf nu coaching en begeleiding van talentmanagers. Met als doel: de ontwikkeling van onze consultants een extra boost te geven! Waar sta ik op dit moment in mijn carrière en waar wil ik naartoe? Een stip op de horizon. Als een adviseur bijvoorbeeld meer datagedreven wil gaan werken of een bepaald soort opdrachten wil gaan doen… dan is dát het doel in het ontwikkelplan. De talentmanager helpt de adviseur er naartoe te groeien. Natuurlijk met inzet van trainingen vanuit de Wyzer Academie.”

De meerwaarde van trainees

Benieuwd hoe de inzet van Wyzer-trainees in de praktijk werkt en wat het je organisatie brengt? Omgevingsdienst Noord-Holland Noord deelde haar ervaringen met ons. Lees hier het interview!