De morgen van Lukas

Voel jij het ook: die behoefte om iets te betekenen. Om niet zomaar een baan te hebben, maar werk te doen dat ertoe doet. Alleen: hoe begin je daarmee en wat voor impact wil je dan maken? Lukas stelt zichzelf die vraag regelmatig. Hij werkt bij Wyzer aan het antwoord.

Lukas de Graaf (26 jaar) begon in maart 2024 als trainee in duurzaamheid en energietransitie. Hij werkt nu tijdelijk binnen het projectbureau van Wyzer. “Ik ben daar actief als vergunningverlener – of casemanager omgevingsrecht, zoals dat bij gemeenten heet. Een plek waar ik enorm veel kan leren. Precies waar ik op dit moment behoefte aan heb.”

Waarom dit werk zo leerzaam is
“Het leuke aan werken op het projectbureau is dat ik in korte tijd voor meerdere gemeenten werk. Zo ben ik nu aanspreekpunt voor Gemeente Koggenland, maar hiervoor heb ik al zo’n 5 à 6 gemeenten gezien. Die afwisseling vind ik heel fijn. Iedere gemeente heeft net een andere werkwijze. En ook iedere aanvraag is anders. Daar leer je veel van. Juist die verschillen binnen gemeenten zorgen ervoor dat je snel groeit.”

Vaardigheden
De combinatie van inhoudelijke verdieping en contact met mensen spreekt hem aan. “Je moet goed kunnen uitleggen wat de regels zijn en waarom iets wel of niet mag. Soms zijn mensen echt blij als je ze verder helpt – ook als iets niet precies kan zoals zij het in eerste instantie hoopten. Het gaat erom dat ze zich gehoord voelen.”

Een voorbeeld? “Er was een gevoelige vergunningsaanvraag die al een tijdje liep. De aanvrager kreeg steeds een afwijzing, zonder al te veel uitleg. Toen ik deze casus later in het proces toegewezen kreeg, ben ik met de wethouder in gesprek gegaan en daarna met de aanvrager. Het is heel belangrijk in dit vak dat je de behoeften snapt van de aanvrager. Uiteindelijk wilde hij vooral duidelijkheid: wat kan er wel en wat kan er niet en wáarom. Die duidelijkheid heb ik hem gegeven, met een heldere uitleg. Hij zei: ‘Eindelijk weet ik waar ik aan toe ben.’ Dat soort momenten maken dit werk waardevol.”

Sociale skills zijn dus belangrijk in het vak. En die groeien bij Lukas met de dag. “In het begin vond ik het spannend om de telefoon op te pakken. Nu gaat dat vanzelf. Ik merk dat ik meer zelfvertrouwen heb. Dat ik verantwoordelijkheid durf te nemen. Dat gevoel van groei doet mij goed.”

Waarom Wyzer

“Het leuke aan werken op het projectbureau is dat ik in korte tijd voor meerdere gemeenten werk. Zo ben ik nu aanspreekpunt voor Gemeente Koggenland, maar hiervoor heb ik al zo’n 5 à 6 gemeenten gezien. Die afwisseling vind ik heel fijn. Iedere gemeente heeft net een andere werkwijze. En ook iedere aanvraag is anders. Daar leer je veel van. Juist die verschillen binnen gemeenten zorgen ervoor dat je snel groeit.”

“Wat ik heel fijn vind aan Wyzer is dat het een plek is waar je mag leren,” zegt Lukas. “Er is ruimte om fouten te maken. Om vragen te stellen. En je wordt niet meteen afgerekend als iets niet perfect gaat.”

Binnen het projectbureau werken mensen met allerlei ervaringsniveaus. “Sommige collega’s zijn net begonnen, anderen zijn al jaren bezig. Die mix werkt goed. Je leert veel van elkaar. En het is laagdrempelig om hulp te vragen. Het voelt hier heel veilig om nieuwe dingen te mogen leren.”

Ook de keuze voor gemeenten nam Lukas bewust. “Ik wilde niet werken bij een commercieel bedrijf waar alles draait om winst. Bij gemeenten gaat het om de leefomgeving van mensen. Om wat nodig is voor een dorp of stad. Je levert een bijdrage aan de maatschappij. Dat voelt voor mij veel zinvoller.”

Impact op morgen
Lukas zocht dus een baan om impact mee te maken. Als vergunningverlener heb je impact op de toekomst van een inwoner. Maar heb je dat ook op een groter geheel? “Die impact lijkt op eerste gezicht klein, maar de impact is groter dan je denkt. Met elke beoordeling van een vergunningsaanvraag draag ik bij aan een leefbare en veilige omgeving voor inwoners – van nieuwe woningen tot het beschermen van groen en erfgoed. Mijn keuzes en uitleg zorgen ervoor dat plannen goed passen binnen de regels én binnen de gemeenschap.” Daarmee bouwt hij letterlijk en figuurlijk mee aan de wereld van morgen.

Tegelijkertijd is de impact op hemzelf minstens zo groot. “Door de continue afwisseling van dossiers, gemeenten en gesprekken ontwikkel ik razendsnel – inhoudelijk én als persoon. Zo word ik elke dag een beetje beter in het werk dat ertoe doet. Dat is ook impactvol.”

Dromen voor later
Het traineeship is pas het begin. “Ik vind dit een mooie startfunctie, maar ik wil uiteindelijk een functie waar ik nog veel meer impact kan maken. Bijvoorbeeld in de richting van duurzaamheid of natuur. Dan kun je echt meebeslissen over hoe we de leefomgeving gaan inrichten. En dan maak je impact op de regels zelf, niet alleen op de uitvoering.”

Zijn passie voor duurzaamheid komt niet uit de lucht vallen. “Ik heb Forest and Nature Conservation gestudeerd aan de Wageningen Universiteit. Mijn achtergrond ligt in natuurbeheer. Als kind was ik enorme fan van het Wereld Natuur Fonds. Die liefde voor natuur zit diep. Ik geloof dat we beter moeten zorgen voor onze omgeving.”

Ook in zijn huidige werk probeert hij dat al mee te nemen. “Bij grotere projecten denk ik na over duurzaamheid. Wat doet dit plan met de omgeving? Wat betekent het voor natuur, bodem, water? Dan haak ik experts aan, zoals de omgevingsdienst. En ik lees hun rapporten graag – daar leer ik van.”

Voor nu zit Lukas op een plek waar hij kan leren én kan bijdragen aan de maatschappij. “Wat voor werk ik uiteindelijk precies wil doen? Dat ben ik nog aan het ontdekken.”  Bij  Wyzer kan hij in ieder geval nu al impact maken op morgen – op de maatschappij én op zichzelf.