Omscholen via Wyzer Academie: professioneel en flexibel

Na een aantal jaren werken, besloot Sofyan (30) het roer om te gooien. Hij laat zich omscholen tot consulent inkomen. Hij deelt zijn ervaring over de basisopleiding Participatiewet van Wyzer Academie en zijn motivatie voor deze nieuwe uitdaging. 17-06-2024

Sofyans interesse in het werk als consulent inkomen ontstond al vroeg; toen hij op zijn 18e zelf aanspraak moest doen op een uitkering. “Ik kwam toen in contact met een inkomensconsulent en een werkconsulent van het UWV Werkbedrijf, daar werd mijn interesse in het sociaal domein gewekt. Uiteindelijk koos ik om de opleiding maatschappelijk werk aan de HAN te doen, maar het idee bleef in mijn achterhoofd spelen.”

Na het afronden van zijn studie deed Sofyan ervaring op met diverse doelgroepen, waaronder kwetsbare jongeren en mensen in schuldenproblematiek. Op de achtergrond groeide zijn ambitie om consulent inkomen te worden. “Het gestructureerde werk en de inzet van specialistische kennis passen goed bij mij.”

Omscholen bij Wyzer Academie

Sofyan ging op zoek naar een opleider waar hij kennis van de Participatiewet kon opdoen. Na wat onderzoek en gesprekken met verschillende opleiders koos hij voor de basisopleiding Participatiewet van Wyzer Academie. “Ik wil de functie consulent inkomen als freelancer gaan oppakken, maar daarvoor heb ik wel meer kennis nodig over de Participatiewet. Bij Wyzer Academie dachten ze goed mee met mijn situatie. Ik kon direct met docent Bert Schoneveld bellen en kreeg zo een goed beeld van de mogelijkheden.”

Professioneel en duidelijk

Begin 2024 startte hij met de opleiding en daarvan heeft hij geen spijt. “De docenten waren heel professioneel en gaven duidelijke uitleg, wat voor mij erg belangrijk is. Ook was er veel ruimte voor interactie tijdens de lessen, dat vond ik heel prettig. De ondersteuning en het contact met Wyzer Academie verliep ook heel goed en professioneel. Hun aanpak is persoonlijk, ik voelde me absoluut geen nummer.”

Toekomst

“De opleiding heeft me veel meer inzicht gegeven in de functie van consulent inkomen en mijn kennis over de Participatiewet aanzienlijk vergroot. Een goede investering in mezelf. Nu is het belangrijk dat ik praktijkervaring ga opdoen, zodat ik me echt in deze functie kan specialiseren. Een goede basis is zo in ieder geval gelegd en ik hoop snel als consulent inkomen aan de slag te kunnen bij een gemeente.”