De Wet DBA: zo helpen wij jou als zzp’er!

We begrijpen dat je als zzp'er met vragen zit rondom de Wet DBA. Daarom houdt Wyzer je graag op de hoogte via deze kennispagina. Ook organiseren we (online) bijeenkomsten, kun je onze Q&A downloaden via de knop 'download pdf' en zijn wij direct bereikbaar voor vragen. Laatste update: 28 juni 2024 28-06-2024

Veel gestelde vragen over de Wet DBA

Staat jouw vraag er niet tussen? Download dan onze Q&A over de Wet DBA bovenaan de pagina. Hierin beantwoorden we nog meer vragen en geven we een uitgebreide toelichting per vraag.

De Wet DBA is bedoeld om duidelijkheid te scheppen over de arbeidsrelatie tussen zelfstandige professionals en opdrachtgevers. Het doel is om schijnzelfstandigheid te voorkomen en de positie van echte zelfstandigen te versterken.

Lees meer

Hoewel de handhaving van de Wet DBA momenteel is opgeschort, merken wij dat een groot deel van onze opdrachtgevers nu al bezig is om schijnzelfstandigheid te voorkomen. Interim opdrachten die voorheen beschikbaar waren voor zzp’ers, zijn dat nu niet meer. De verwachting is dat de huidige wet DBA zal worden gehandhaafd per 1 januari 2025.

Lees meer

Je wordt als zelfstandige aangemerkt, als uit de check blijkt dat je aan twee voorwaarden voldoet:

Tenminste één van deze situaties geldt voor jou:

 • Je bepaalt zelf hoe je je werk doet. Er is geen gezagsverhouding tussen jou en jouw opdrachtgever.
 • Je kunt het werk ook door iemand anders laten doen.
 • Je krijgt geen loon. Je krijgt loon als je bijvoorbeeld vakantiegeld krijgt. Of als je doorbetaald krijgt bij ziekte.
 • Er is geen fictieve dienstbetrekking. Je hebt  een fictieve dienstbetrekking als je tot een bepaalde groep zelfstandigen hoort. Alle groepen staan genoemd op deze pagina van de Belastingdienst.

Met de web module hieronder kun je ook controleren of er sprake is van schijnzelfstandigheid bij jouw opdracht(en).

check belastingdienst

Eind vorig jaar heeft Van Gennip (SZW) een nieuw wetsvoorstel gemaakt, de Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (Wet VBAR), met impact op de Wet DBA. Hiermee wil ze de regels voor het werken met werknemers en zelfstandigen verduidelijken. Ook heeft zij een markt consultatie uitgezet, waarop veel vragen zijn binnengekomen. Het is nu nog onduidelijk welke kant dit opgaat. Hieronder lees je de highlights van de Wet VBAR.

bekijk het schema

De Wet DBA brengt gevolgen met zich mee voor jou als zzp’er. Er zijn een aantal zaken waarop je actie moet ondernemen:

 • Correcte overeenkomsten: als zzp’er dien je ervoor te zorgen dat de overeenkomsten met opdrachtgevers voldoen aan de eisen van de Wet DBA. Dit omvat het opstellen van een modelovereenkomst die de aard van de arbeidsrelatie juist weergeeft. 
 • Transparante communicatie: het is essentieel om transparant te zijn in de communicatie met opdrachtgevers over de aard van de arbeidsrelatie om eventuele misverstanden te voorkomen. 
 • Mogelijke risico’s: het niet naleven van de Wet DBA kan leiden tot fiscale consequenties en mogelijke boetes. 
 • Minder opdrachten: de handhaving van de Wet DBA en de werking in de toekomst van WVBAR zal zeer waarschijnlijk betekenen dat minder opdrachten door zelfstandigen kunnen worden uitgevoerd, omdat sprake is van schijnzelfstandigheid. Het antwoord op de vraag of sprake is van schijnzelfstandigheid kan best lastig zijn. De hiervoor weergegeven schematische voorstelling kan je daarbij helpen.

De Wet DBA brengt gelukkig ook kansen met zicht mee voor jou als zzp’er:

 • Zekerheid en vertrouwen: door te voldoen aan de vereisten van de Wet DBA kun jij een solide basis creëren voor een langdurige samenwerking met opdrachtgevers. 
 • Professionalisering: het naleven van de Wet DBA toont aan dat je als zelfstandige professional serieus genomen wordt en zorgt voor een professionele uitstraling naar opdrachtgevers.
 • Een overstap naar Wyzer: de mogelijkheid om uitdagende opdrachten te blijven doen bij verschillende opdrachtgevers. Zonder de administratieve lasten en (financiële) onzekerheid of je volgende maand nog een opdracht hebt en met de voordelen van een loondienst baan (collega’s, gratis scholing, leuke evenementen en meer!).

(Online) bijeenkomsten

Wil je meer informatie en laagdrempelig al je vragen stellen?  Meld je dan aan voor onze (online) bijeenkomsten. De volgende bijeenkomst staat gepland op: 

16 juli – Digitale sessie (de digitale sessie start om 12.00 uur)

Aanmelden

 

Direct contact 

Heb je behoefte aan advies of begeleiding rondom de Wet DBA of ben je op zoek naar een modelovereenkomst? Of wil je weten wat Wyzer voor je kan betekenen?

Laat je contactgegevens achter. Wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

contact