Minister voor Volkshuisvesting Hugo de Jonge heeft bekendgemaakt de invoering van de Omgevingswet uit te stellen. De reden is dat bedrijven, gemeenten, provincies en waterschappen nog niet klaar zijn voor de nieuwe regels en bijbehorende systemen, wat leidt tot problemen.

Uitstel Omgevingswet

Het is niet de eerste keer dat de invoering van de wet wordt uitgesteld, de wet is nu voor de vierde keer uitgesteld. De wet zou op 1 juli ingaan, maar Hugo de Jonge verwacht nu dat de wet op oktober 2022 of januari 2023 ingaat.

Het is belangrijk dat de gemeenten de software leren kennen. Ze moeten eerst oefenen met de digitale systemen om problemen te voorkomen. Dit is momenteel niet met alle systemen mogelijk.

De voordelen

De wet moet het aanvragen van vergunningen voor nieuwe woningen, wegen, fietspaden en overige Ruimtelijke Ordeningsprojecten gemakkelijker maken. De wet voegt bestaande wetten (ook over milieu, water en natuur) samen waardoor ze beter op elkaar zijn afgestemd. Hierdoor zijn er minder vergunningen nodig, waardoor procedures sneller verlopen. Ook wordt het gemakkelijker om een bouwproject te starten.

Meer weten?

Bekijk dan onze cursus De Omgevingswet voor bestuurders en managers, klik hier voor meer informatie.

Daarnaast zijn er op onze Samen Wyzer pagina meerdere artikelen te vinden die jou meer vertellen over de Omgevingswet:

Relevant aanbod

Cursus

Cursus Bouwbesluit toetsing en bouwtekeningen

Na de cursus zijn de deelnemers in staat om ontvankelijkheidstoetsen uit te voeren. Ook kunnen zij omvangrijke bouwtekeningen (uit)lezen en het bouwplan toetsen aan verschillende onderdelen van het Bouwbesluit 2012...

Bekijk cursus

Interviews

Bij Wyzer maak je écht impact

Joy Heijenga is bij Wyzer in dienst als beleidsadviseur Warmte en docent Duurzaamheid. In deze blog vertelt zij wat ze in die functies precies doet en waarom Wyzer zo’n fijne...

Bekijk interview

Nieuws & artikelen

Prinsjesdag – wat betekenen de aangekondigde maatregelen?

Op Prinsjesdag wordt de Miljoenennota gepresenteerd. Wat betekenen de voorgenomen maatregelen nu concreet?

Bekijk artikel

Hoi, ik ben Alma. Kan ik je ergens mee helpen?