Minister voor Volkshuisvesting Hugo de Jonge heeft bekendgemaakt de invoering van de Omgevingswet uit te stellen. De reden is dat bedrijven, gemeenten, provincies en waterschappen nog niet klaar zijn voor de nieuwe regels en bijbehorende systemen, wat leidt tot problemen.

Uitstel Omgevingswet

Het is niet de eerste keer dat de invoering van de wet wordt uitgesteld, de wet is nu voor de vierde keer uitgesteld. De wet zou op 1 juli ingaan, maar Hugo de Jonge verwacht nu dat de wet op oktober 2022 of januari 2023 ingaat.

Het is belangrijk dat de gemeenten de software leren kennen. Ze moeten eerst oefenen met de digitale systemen om problemen te voorkomen. Dit is momenteel niet met alle systemen mogelijk.

De voordelen

De wet moet het aanvragen van vergunningen voor nieuwe woningen, wegen, fietspaden en overige Ruimtelijke Ordeningsprojecten gemakkelijker maken. De wet voegt bestaande wetten (ook over milieu, water en natuur) samen waardoor ze beter op elkaar zijn afgestemd. Hierdoor zijn er minder vergunningen nodig, waardoor procedures sneller verlopen. Ook wordt het gemakkelijker om een bouwproject te starten.

Meer weten?

Bekijk dan onze cursus De Omgevingswet voor bestuurders en managers, klik hier voor meer informatie.

Daarnaast zijn er op onze Samen Wyzer pagina meerdere artikelen te vinden die jou meer vertellen over de Omgevingswet:

Relevant aanbod

Cursus

Basiscursus APV, evenementen & bijzondere wetten

Na afloop van deze 3 daagse cursus: de deelnemer weet wat de APV is en en kent de VNG basis definitie van evenement; de deelnemer kent de relevante vergunningsproducten en/of...

Bekijk cursus

Nieuws & artikelen

De woningbouwopgave: kansen in integraliteit

De woningbouwopgave waar Nederland voor staat is groot; tot en met 2030 moeten er ruim 900.000 nieuwe woningen worden bijgebouwd. Dat is een forse uitdaging die meer integrale samenwerking noodzakelijk...

Bekijk artikel

Interviews

Traineeship bij Omgevingsdienst NHN

In oktober 2022 startte de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord in Hoorn in samenwerking met Wyzer het traineeship Milieu en Duurzaamheid. Ed Langereis, afdelingsmanager Regulering Leefomgeving, vertelt over de ervaringen tot dusver.

Bekijk interview

Hoi, ik ben Alma. Kan ik je ergens mee helpen?