Minister voor Volkshuisvesting Hugo de Jonge heeft bekendgemaakt de invoering van de Omgevingswet uit te stellen. De reden is dat bedrijven, gemeenten, provincies en waterschappen nog niet klaar zijn voor de nieuwe regels en bijbehorende systemen, wat leidt tot problemen.

Uitstel Omgevingswet

Het is niet de eerste keer dat de invoering van de wet wordt uitgesteld, de wet is nu voor de vierde keer uitgesteld. De wet zou op 1 juli ingaan, maar Hugo de Jonge verwacht nu dat de wet op oktober 2022 of januari 2023 ingaat.

Het is belangrijk dat de gemeenten de software leren kennen. Ze moeten eerst oefenen met de digitale systemen om problemen te voorkomen. Dit is momenteel niet met alle systemen mogelijk.

De voordelen

De wet moet het aanvragen van vergunningen voor nieuwe woningen, wegen, fietspaden en overige Ruimtelijke Ordeningsprojecten gemakkelijker maken. De wet voegt bestaande wetten (ook over milieu, water en natuur) samen waardoor ze beter op elkaar zijn afgestemd. Hierdoor zijn er minder vergunningen nodig, waardoor procedures sneller verlopen. Ook wordt het gemakkelijker om een bouwproject te starten.

Meer weten?

Bekijk dan onze cursus De Omgevingswet voor bestuurders en managers, klik hier voor meer informatie.

Daarnaast zijn er op onze Samen Wyzer pagina meerdere artikelen te vinden die jou meer vertellen over de Omgevingswet:

Relevant aanbod

Cursus

Basiscursus Algemene Wet Bestuursrecht (Awb) voor juristen

Aan het einde van de cursus ben je op de hoogte van de basis van de Awb en weet je waar je de verschillende onderwerpen kan vinden in de Awb....

Bekijk cursus

Kennissessies

Kennissessie duurzame stedelijke transformatie

In 2025 moeten de lidstaten van de EU klimaatneutraal zijn. Hoe gaan we steden, die daarin een belangrijk rol spelen, verduurzamen? Daarover gaat deze kennissessie!

Bekijk

Nieuws & artikelen

Uitvoeringsmiddelen klimaat structureel inzetbaar

Begin oktober werd duidelijk dat gemeenten de middelen van de regeling voor capaciteit decentrale overheden voor klimaat- en energiebeleid (CDOKE) structureel mogen inzetten. Wat betekent dit voor gemeenten?

Bekijk artikel