Minister voor Volkshuisvesting Hugo de Jonge heeft bekendgemaakt de invoering van de Omgevingswet uit te stellen. De reden is dat bedrijven, gemeenten, provincies en waterschappen nog niet klaar zijn voor de nieuwe regels en bijbehorende systemen, wat leidt tot problemen.

Uitstel Omgevingswet

Het is niet de eerste keer dat de invoering van de wet wordt uitgesteld, de wet is nu voor de vierde keer uitgesteld. De wet zou op 1 juli ingaan, maar Hugo de Jonge verwacht nu dat de wet op oktober 2022 of januari 2023 ingaat.

Het is belangrijk dat de gemeenten de software leren kennen. Ze moeten eerst oefenen met de digitale systemen om problemen te voorkomen. Dit is momenteel niet met alle systemen mogelijk.

De voordelen

De wet moet het aanvragen van vergunningen voor nieuwe woningen, wegen, fietspaden en overige Ruimtelijke Ordeningsprojecten gemakkelijker maken. De wet voegt bestaande wetten (ook over milieu, water en natuur) samen waardoor ze beter op elkaar zijn afgestemd. Hierdoor zijn er minder vergunningen nodig, waardoor procedures sneller verlopen. Ook wordt het gemakkelijker om een bouwproject te starten.

Meer weten?

Bekijk dan onze cursus De Omgevingswet voor bestuurders en managers, klik hier voor meer informatie.

Daarnaast zijn er op onze Samen Wyzer pagina meerdere artikelen te vinden die jou meer vertellen over de Omgevingswet:

Relevant aanbod

kcc omgevingswet

Cursus

Erfgoed binnen de Omgevingswet

Na deze training kom je goed beslagen ten ijs over de wetgeving rondom cultureel erfgoed.

Bekijk cursus

Interviews

Omgevingswet: voldoende potentie, maar wel nog even wennen

De Omgevingswet is op 1 januari van dit jaar eindelijk in werking getreden en brengt 26 wetten en honderden regels samen in één wet. Toch is het de vraag welke...

Bekijk interview

Advies

Vergrijzing en de krappe woningmarkt: meer integraal denken en betere samenwerking vereist

Waar en hoe moeten ouderen in de toekomst wonen? Het is een belangrijke vraag nu Nederland in rap tempo vergrijst en de druk op de woningmarkt ongekend hoog is. De...

Bekijk