Logo Wyzer
Zoeken
  • Home
  • Wie zijn wij
  • Werkvelden
  • Werken bij
  • Academie
  • Nieuws & kennis
  • Contact
Login
Zoeken
Home Samen Wyzer Wat doet een jeugdconsulent? Onze collega Demi aan het woord
Terug naar overzicht
Wat doet een jeugdconsulent? Onze collega Demi aan het woord

Wat doet een jeugdconsulent? Onze collega Demi aan het woord

Alle collega’s bij Wyzer zijn toekomstmakers. Of je nu werkt in het Sociaal Domein, Ruimte, Bedrijfsvoering of bij Zorg & Jeugd. Maar wie zijn onze toekomstmakers eigenlijk? We stellen ze graag aan je voor. Deze keer gingen we in gesprek met jeugdconsulent Demi. We vroegen hoe haar hoe een dag van een jeugdconsulent eruit ziet en wat maakt dat ze een aantal jaar geleden voor het traineeship van Wyzer koos.

Op wat voor opdracht zit je momenteel als jeugdconsulent?

Op dit moment werk ik als jeugdconsulent bij de gemeente Ommen via Wyzer. Als generalist houd ik mij voornamelijk bezig met jeugdvraagstukken, maar daarnaast ben ik ook actief in het vakgebied Wmo. Ik heb bij Wyzer een traineeship jeugd/Wmo gevolgd, dus beschik over kennis van beide vakgebieden.

Kun je wat meer vertellen over jouw traineeship tot jeugdconsulent bij Wyzer?

Na het afronden van mijn opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) wist ik nog niet zo goed wat ik zocht in een baan. Toen ik echter de functie van allround jeugdprofessional voorbij zag komen, sprak deze mij gelijk aan! Het idee om bij verschillende gemeentes een kijkje te kunnen nemen en verschillende opdrachten te doen, maakte me enthousiast. Zo kon ik mijn talenten ontdekken en uitzoeken waar ik energie van krijg. Om me goed voor te bereiden op het beroep van jeugdconsulent, heb ik het traineeship tot consulent Jeugd/Wmo gevolgd. Het traineeship bestaat uit een korte theorieperiode en een stage. In korte tijd kregen we zo een eerlijke indruk van het werk als jeugdconsulent.

 

Huisbezoek

Hoe ziet een werkdag van een jeugdconsulent eruit?

Mijn werkdag bestaat uit het voeren van gesprekken met gezinnen, veelal in de vorm van een huisbezoek. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een eerste gesprek waarin de hulpvraag verder onderzocht wordt of een evaluatie om te kijken hoe de situatie ervoor staat. Ook zijn we regelmatig in overleg met diverse partijen (zorgaanbieders, scholen, wijkagenten of bijvoorbeeld Veilig Thuis). Bijvoorbeeld om onderzoek te doen naar het beste plan van aanpak en om preventief te handelen om (complexe) hulpvragen zo veel mogelijk te voorkomen.

Heb je een casus waar je trots op bent of die het meeste indruk op je heeft gemaakt?

Wat mij als jeugdconsulent het meest gelukkig maakt, is als de jeugdige of het gezin op eigen kracht weer verder kan. Ook de momenten waarop je van een kwetsbare situatie, een veilige omgeving hebt weten te creëren, geeft een enorme kick.

 

Wat hoop je in deze functie als jeugdconsulent bij te dragen aan het Sociaal Domein?

Ik hoop bij te dragen aan een betere samenwerking van het hele Sociaal Domein, waarin er sprake is van korte lijnen en we elkaar goed kunnen vinden. Bij de gemeente Ommen is er sprake van een integrale samenwerking met het gehele Sociaal Domein. Het is fijn dat wij elkaar informeren, zodat we op de hoogte zijn van wat er speelt binnen een systeem. Zo kan je veel beter een plan van aanpak organiseren voor de hulpvraag van inwoners.

Welke uitdagingen zie je als jeugdconsulent?

De grootste uitdaging als jeugdconsulent is voor mij de balans vinden tussen het zijn van een hulpverlener en een medewerker van de gemeente. Je doet je best om een jeugdige of gezin zo goed mogelijk te ondersteunen binnen de wettelijke kaders en gemeentelijke processen. Als jeugdconsulent probeer ik hierbinnen zo goed mogelijk de belangen van de jeugdige of het gezin te behartigen.

 

Jeugdigen
Werken bij Wyzer

Waarom heb je gekozen voor Wyzer?

Na het positieve sollicitatiegesprek dat ik heb gevoerd met één van de recruiters van Wyzer, was mijn keuze vrij snel gemaakt. Werken binnen een groeiende organisatie waar ruimte is voor persoonlijke aandacht én mijn ontwikkeling, dat leek mij wel wat. En nog steeds heb ik het er naar mijn zin!

Wil je net als Demi ook aan de slag als jeugdconsulent?

Wil jij het verschil maken voor onze jeugd en het gezin? Sta jij aan het begin van je loopbaan en kan jij niet wachten om de spil te worden in de jeugdhulpverleningsketen? Dan zijn wij op zoek naar jou! Ons traineeship Jeugd slaat een brug tussen de kennis en ervaring die je hebt opgedaan in je opleiding en de praktijk. We starten op 31 maart 2022!

Logo Wyzer
LinkedIn Instagram Youtube

Bezoekadres
Herculesplein 88
3584 AA Utrecht

030 774 01 00
office@wyzer.nl

Postadres
Postbus 2872
3500 GW Utrecht

Academie
Noordzeelaan 62
8017 JW Zwolle
038 467 72 00
academie@wyzer.nl

  • Home
  • Wie zijn wij
  • Werkvelden
  • Werken bij
  • Academie
  • Nieuws & kennis
  • Contact


    © 2022 Wyzer

    • Legal
    • Sitemap
    • Cookies
    • Contact

    Onderdeel van

    Wyzer is onderdeel van Cohedron
    Onze vacatures