Wat is het sociaal domein?
Maar wat is het sociaal domein eigenlijk? Het sociaal domein is een verzamelnaam voor alle taken die de (lokale) overheid verricht op het gebied van werk, participatie, zelfredzaamheid en zorg en jeugd. Bij deze onderdelen komende verschillende wetten kijken. Je kan hierbij denken aan de Participatiewet, Wmo, wetten over schuldhulpverlening etc. Een consulent bij de gemeente kijkt per situatie wat inwoners nodig hebben. Zij toetsen dit aan de wetgeving en kijken wat er moet gebeuren om de inwoner te kunnen ondersteunen in zijn of haar situatie. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat een inwoner weer actief deel kan nemen aan de maatschappij of de juiste ondersteuning krijgt in huis. De belangrijkste thema’s binnen het sociaal domein leggen wij graag verder uit!
De Participatiewet
De Participatiewet (pw) is het vangnet van de sociale zekerheid. Omdat het een laatste redmiddel is, zijn er aan deze wet veel voorwaarden verbonden. Voordat iemand recht op bijstand heeft moeten er veel zaken onderzocht en uitgesloten worden. Binnen de uitvoering van de pw heeft de gemeente een grote mate van beleidsvrijheid, maar de wet kent ook een heel duidelijk kader. Daarom heeft Wyzer Academie een uitgebreid aanbod aan cursussen en opleidingen over de participatiewet.
Wmo
De wet maatschappelijke ondersteuning zorgt ervoor dat burgers zo veel mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen én kunnen meedoen in de maatschappij. De wet wordt uitgevoerd in samenwerking met de gemeente. Vanuit de gemeente gaat de inwoner in gesprek met een Wmo consulent welke gaat meedenken in wat de persoon nodig heeft om zo lang mogelijk mee te kunnen draaien in de maatschappij. Bij Wyzer vinden we het belangrijk dat iedereen die betrokken is bij de uitvoering van de Wmo, kennis heeft van de regelgeving. Daarom bieden we ook op dit gebeid opleidingen en cursussen aan!
Zorg en jeugd
Het thema zorg en jeugd is niet weg te denken uit het sociaal domein. Denk hierbij aan zorg die passend is binnen de Jeugdwet, maar ook zorg in combinatie met andere wetten zoals de Wmo. Dit zodat iedereen onder de 18 jaar hulp krijgt wanneer dat nodig is. Onze professionals stellen met hun kennis uit de praktijk de juiste cursussen en opleidingen samen. Denk hierbij aan een opleiding tot jeugdprofessional of een training samenwerken aan veiligheid voor professionals binnen jeugdzorg en sociale teams. Benieuwd naar ons aanbod? Kijk snel verder!