Wat is de Wet DBA? 

De Wet DBA is bedoeld om duidelijkheid te scheppen over de arbeidsrelatie tussen zelfstandige professionals en opdrachtgevers. Het doel is om schijnzelfstandigheid te voorkomen en de positie van echte zelfstandigen te versterken. 

De Wet DBA

De Actuele Situatie (handhaving Wet DBA per 1 januari 2025)

Hoewel de handhaving van de Wet DBA momenteel is opgeschort, merken wij dat een groot deel van onze opdrachtgevers nu al bezig is om schijnzelfstandigheid te voorkomen. Interim opdrachten die voorheen beschikbaar waren voor zzp’ers, zijn dat nu niet meer. De verwachting is dat de huidige wet DBA zal worden gehandhaafd per 1 januari 2025.

Wetsvoorstel Minister van Gennip

Eind vorig jaar heeft Van Gennip (SZW) een nieuw wetsvoorstel gemaakt, de Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (Wet VBAR), met impact op de Wet DBA. Hiermee wil ze de regels voor het werken met werknemers en zelfstandigen verduidelijken. Ook heeft zij een markt consultatie uitgezet, waarop veel vragen zijn binnengekomen. Het is nu nog onduidelijk welke kant dit opgaat. Hieronder lees je de highlights van de Wet VBAR.

Schema wet DBA

Gevolgen voor jou als zzp‘er 

Er zijn een aantal zaken waarop je actie moet nemen:

  • Correcte overeenkomsten: als zzp’er dien je ervoor te zorgen dat de overeenkomsten met opdrachtgevers voldoen aan de eisen van de Wet DBA. Dit omvat het opstellen van een modelovereenkomst die de aard van de arbeidsrelatie juist weergeeft. 
  • Transparante communicatie: het is essentieel om transparant te zijn in de communicatie met opdrachtgevers over de aard van de arbeidsrelatie om eventuele misverstanden te voorkomen. 
  • Mogelijke risico’s: het niet naleven van de Wet DBA kan leiden tot fiscale consequenties en mogelijke boetes. 
  • Minder opdrachten: de handhaving van de Wet DBA en de werking in de toekomst van WVBAR zal zeer waarschijnlijk betekenen dat minder opdrachten door zelfstandigen kunnen worden uitgevoerd, omdat sprake is van schijnzelfstandigheid. Het antwoord op de vraag of sprake is van schijnzelfstandigheid kan best lastig zijn. De hiervoor weergegeven schematische voorstelling kan je daarbij helpen.

Kansen voor jou als zzp‘er 

  • Zekerheid en vertrouwen: door te voldoen aan de vereisten van de Wet DBA kun jij een solide basis creëren voor een langdurige samenwerking met opdrachtgevers. 
  • Professionalisering: het naleven van de Wet DBA toont aan dat je als zelfstandige professional serieus genomen wordt en zorgt voor een professionele uitstraling naar opdrachtgevers.
  • Een overstap naar Wyzer: de mogelijkheid om uitdagende opdrachten te blijven doen bij verschillende opdrachtgevers. Zonder de administratieve lasten en (financiële) onzekerheid of je volgende maand nog een opdracht hebt en met de voordelen van een loondienst baan (collega’s, gratis scholing, leuke evenementen en meer!).