Trainees Jeugd Lisa en Maxime over hun reis in het Sociaal Domein

We blikken met trainees Lisa Biesma en Maxime van der Vliet terug op hun reis bij Wyzer, die bijna twee jaar geleden begon met het traineeship Jeugd. Uiteenlopende ervaringen, waarin ze zichzelf én elkaar hebben verrast.

Samen begonnen 

Als je een traineeship volgt bij Wyzer, breng je de opgedane kennis direct in de praktijk door bij verschillende opdrachtgevers een bepaalde periode te werken. Op deze manier doe je veel ervaring op én kom je erachter waar je passie ligt.  

Lisa en Maxime zijn beide gestart bij het wijkteam van Stichtse Vecht als consultant. In het wijkteam hielden zij zich vooral bezig met casusregie. Je kijkt naar het vraagstuk en daarop bied je ondersteuning of je zet het door naar een andere partij, zoals een GGZ instelling waar de behandeling dan uitgevoerd kan worden. Maxime: “Er was een grote diversiteit aan vraagstukken die de revue passeerden, variërend van ADD-onderzoeken tot begeleiding bij gescheiden ouders. Interessant en leerzaam. Zeker voor een eerste opdracht.” 

Veilig Thuis: een cruciale rol in de jeugdzorg 

Sinds januari dit jaar werkt Lisa bij Veilig Thuis. “Echt wel een andere opdracht dan de vorige. Je krijgt te maken met casussen waar huiselijk geweld en (kinder)mishandeling plaatsvindt. “  

De werkzaamheden bij Veilig Thuis zijn uiteenlopend: van het monitoren van gezinnen en het beheren van wachtlijsten tot het uitvoeren van onderzoeken. Het doel is om gezinnen en hulpverleners advies te geven waardoor zij uit deze situatie komen. Gedurende een jaar worden de gezinnen gemonitord om te zien of de veiligheidsvoorwaarden worden nageleefd. 

 

jeugd traineeship

Een grote diversiteit aan hulpvragen

Waar Lisa zich voornamelijk bezighoudt met onveiligheid binnen gezinnen, krijgt Maxime een grote diversiteit aan hulpvragen binnen in haar rol als jeugdconsulent bij de gemeente Neder-Betuwe. “De hulpvraag komt binnen bij mij. Om te kijken wat er nodig is, plan ik een keukentafelgesprek in bij het gezin. De hulp die nodig is, zet je dan in. “De gemeente biedt zelf geen directe hulpverlening, maar initieert de benodigde ondersteuning door externe aanbieders in te zetten. “Dit werk is wel echt anders dan de casusregie tijdens mijn eerste opdracht die ik samen met Lisa deed. Hier is er meer afstand, omdat je zelf niet meer begeleidt.” 

traineeship jeugdzorg

Reflectie en groei 

Beide professionals reflecteren op hun persoonlijke groei en de steun die ze kregen van hun teams en Wyzer. “Ik kwam in een heel warm en fijn team terecht op mijn eerste opdracht, waar ik heel veel ruimte kreeg om te leren en te groeien,” zegt Lisa.  

Voor Maxime was dit net even anders. Toen haar teamcoach op de opdracht wegging, viel ook de begeleiding weg. Ze heeft in die periode veel aan haar Wyzer collega’s gehad vertelt ze: “Als ik tegen dingen aanliep, kon ik mijn collega’s van Wyzer bellen. Dat was echt heel fijn.”   

De trainees kijken positief terug op hun groei in de afgelopen twee jaar. “Ik ben echt wel een stuk steviger in mijn schoenen gaan staan” vertelt Lisa. “Veilig Thuis kan ik nu aan, dat had ik nooit gedacht aan het begin van mijn traineeship.” 

traineeship jeugdprofessional

Specialisatie en Passie 

Lisa en Maxime kozen bewust hun pad met behulp van Wyzer. “Ik heb echt een loopbaanplan gemaakt met Ronald ten Cate, (een van de coaches van Wyzer)” zegt Lisa. “Ik wil zien wat er nog meer in mij zit en heb aangegeven dat ik over een aantal jaar graag leidinggevende wil worden. Dus ik heb met Ronald een plan bedacht voor de komende jaren.” Ook Maxime is bezig met haar ontwikkeling. Zij wil graag doorgroeien als jeugdconsulent. Dit plan helpt hen om hun carrière verder vorm te geven en hun doelen te bereiken. De loopbaan van elke trainee ziet er anders uit, zeggen beiden. Elk trainee ontwikkelt zijn eigen expertise. “In mijn caseload heb ik veel met autisme en depressieve kinderen te maken.” deelt Maxime. De variatie in cases en de mogelijkheid om te kiezen wat hen interesseert, maakt het werk dynamisch. 

traineeship wyzer

De toekomst

Lisa en Maxime kijken uit naar de toekomst. “Ik ben blij dat ik deze bewuste keuze heb gemaakt en kijk uit naar de verdere ontwikkeling van mijn carriere” zegt Lisa. Daar sluit Maxime zich volledig op aan.

Wil je jouw carriere ook een kickstart geven?

Wil je net als Lisa en Maxime de mogelijkheden en persoonlijke groei ervaren die het traineeship biedt? Klik dan op de button om naar de vacatures binnen het Sociaal Domein te gaan!

Traineeships Sociaal Domein

traineeships