Woningtekort

Er is een groot tekort aan woningen in Nederland, dat geldt zeker ook voor toekomstbestendige woningen voor ouderen. Ouderen die zorg nodig hebben, krijgen die zorg noodgedwongen in een woning die daar eigenlijk niet geschikt voor is. Doordat ouderen langer thuis wonen, wordt de zorg die zij thuis nodig hebben bovendien steeds complexer.

Complexiteit door veel factoren

“Dat woningaanpassingen steeds vaker complex zijn heeft meerdere oorzaken”, vertelt Milou. “Dat mensen steeds ouder worden en langer thuis blijven wonen is een van de oorzaken. Zij zijn geestelijk en fysiek slechter en hebben meer zorg nodig. Door het tekort aan geschikte woningen is verhuizen geen optie. Er is vaak geen beschikbaarheid van een aangepaste of makkelijk aan te passen woning. Tel daarbij op dat er een tekort is aan vakmensen die de aanpassingen kunnen uitvoeren, dat maakt een snelle aanpassing haast onmogelijk.”

“Ook de mondigheid van mensen speelt mee. Daar moet je als Wmo consulent ook mee om kunnen gaan. Mensen willen dat de aanpassing ook esthetisch mooi is, terwijl het doel praktisch is. Die twee gaan niet altijd goed samen.”

Oplossing op maat

“In veel gevallen kun je alleen tot een oplossing komen door echt maatwerk. Durf van richtlijnen en regels af te wijken als dit in het belang van de bewoners is. Een richtlijn voor het aantal vierkante meters voor een slaapkamer is geen vereiste. Als het voor bewoners werkt op een kleinere oppervlakte dan is dat ook goed. Denk ook aan nieuwe middelen en denk verder dan het standaard ‘de garage ombouwen tot slaapkamer’.”

Domotica

Een voorbeeld van die nieuwe middelen is domotica. Naast maatwerk zijn domotica steeds belangrijker en bieden steeds meer mogelijkheden. “Dat is echt de toekomst”, zegt Milou. “Steeds meer kan op afstand geregeld worden. Denk aan gordijnen die met een druk op de knop dicht gaan of besturingssystemen op de rolstoel die werken op besturing via de kin of het oog. Daarmee kun je echt tot andere oplossingen komen.”

Inzicht en praktische handvatten

Milou geeft tijdens haar lessen Wmo consulenten inzicht en praktische handvatten hoe zij deze complexiteit kunnen aanpakken. “Belangrijk is dat je de situatie echt snapt. Bezoek de woning, maak een plattegrond, bespreek de situatie met experts. Je kunt in elke fase hulp van experts inschakelen; denk aan ergonomen, bouwkundigen medici. Belangrijk is dat je weet waar je op moet letten. Complexe aanpassingen kosten vaak veel geld, dat maakt een gedegen onderzoek extra belangrijk. Maar bovenal is natuurlijk het doel dat de bewoner optimaal wordt geholpen.”

Relevant aanbod

Cursus

Opleiding Leerwerkbedrijven

Na het volgen van deze opleiding kan je het gesprek met wethouders, concern-financiën en/of leerwerkbedrijf en/of gemeentelijke medewerkers goed voeren over leerwerkbedrijven.

Bekijk cursus

Kennissessies

Kennissessie integraal werken | Hervormingsagenda Jeugd

In deze sessie ontdek je wat de Doorbraakmethode van het Instituut voor Publieke Waarden (IPW) kan betekenen om integraal samen te werken. Een belangrijke sleutel tot resultaat om jeugdzorg te...

Bekijk

Kennissessies

Kennissessie Woonzorgvisie

Hoe kom je van strategie tot uitvoering van een woonzorgvisie. Dat bespreken Ellen Olde Bijvank en Diana van Poppelen in deze kennissessie.

Bekijk