Prinsjesdag 2024

Traditiegetrouw sprak koning Willem-Alexander op de derde dinsdag van september de troonrede uit. De eerste Prinsjesdag voor het nieuwe kabinet Schoof. Na bekendmaking van het regeerprogramma vorige week, was het nu tijd voor de miljoenennota. De docenten van Wyzer Academie lichten enkele highlights uit. 17-09-2024

Prinsjesdag

In de troonrede legde koning Willem-Alexander de link naar de succesvolle sportzomer. “De sporters van Team NL hebben met hun geweldige prestaties laten zien wat bereikt kan worden met talent, hard werken en volhouden. Ook als het een keer tegenzit. Aan dat voorbeeld mag de samenleving zich spiegelen.”

Vanuit die gedachte wil de regering de zorgen adresseren die raken aan de bestaanszekerheid van mensen, op het gebied van o.a. inkomen, zorg en woningbouw. Waarbij de focus van het regeringsbeleid gaat naar ‘wat kan wel?’.

De meeste plannen van de regering zijn ‘werk in uitvoering’. Wel werd duidelijk dat iedereen er volgend jaar in koopkracht op vooruit gaat.

Regeerprogramma

Een paar dagen voor Prinsjesdag presenteerde kabinet Schoof het regeerprogramma. Belangrijke onderwerpen voor het sociaal domein in het regeerprogramma zijn:

  • Werken lonender maken
  • Armoedebestrijding
  • Herziening (toeslagen)stelsel
  • Niet te streng handhaven
  • Voorkomen dat mensen met schulden nog verder in de schulden raken

Vergroten bestaanszekerheid

Het kabinet zet zich in voor het vergroten van de bestaanszekerheid van mensen, met nadruk op werk- en inkomenszekerheid, betaalbaar wonen, en toegankelijke publieke voorzieningen. Daarbij ligt de focus op het voorkomen van (kinder)armoede zonder verdere nivellering. Maatregelen zoals het verlagen van de inkomstenbelasting en het vereenvoudigen van de huurtoeslag moeten werken aantrekkelijker maken.

Armoedebestrijding

Om armoede tegen te gaan, worden onder andere het kindgebonden budget en de huurtoeslag verhoogd. Het kabinet bevriest ook de afbouw van de dubbele algemene heffingskorting in de bijstand voor de komende drie jaar, om te voorkomen dat de hoogte van de bijstand daalt. Verder wordt er samengewerkt met gemeenten, vakbonden en werkgevers in het Nationaal Programma Armoede en Schulden om armoede structureel aan te pakken. Hierin staan werk en scholing centraal als een manier om economisch zelfstandig te worden.

Herziening stelsel

Een belangrijk onderdeel van het beleid is het wetsvoorstel Proactieve Dienstverlening, dat ervoor moet zorgen dat mensen gemakkelijker gebruikmaken van de regelingen waar zij recht op hebben, zoals toeslagen en bijstand. Daarnaast werkt het kabinet aan hervormingen in de sociale zekerheid, toeslagen en inkomstenbelasting. Daarbij staan de menselijke maat, begrijpelijke regels en toegankelijke dienstverlening centraal. Gemeenten en dienstverleners krijgen meer ruimte voor maatwerk, en onnodige terugvorderingen en voorschotten worden zoveel mogelijk beperkt.

Ook werkt het kabinet aan een vereenvoudiging van de Participatiewet, de kinderopvangtoeslag en de WW, en wordt het partnerbegrip in de AOW vereenvoudigd.

Schuldhulpverlening

Om problematische schulden aan te pakken, komt het kabinet met een pakket maatregelen, zoals een integraal schuldenoverzicht en verbeterde samenwerking tussen publieke en private invorderaars. Tot slot wordt de invordering van boetes verzacht door een gratis betalingsherinnering in te voeren en worden maatregelen genomen om onnodige kostenstijgingen bij invordering te voorkomen.