De WAMS is waar Xander van der Klaauw (29) momenteel zijn energie in steekt. Hij werkt als Projectleider WMO Jeugd bij de gemeente Nissewaard en speelt een cruciale rol in de aanstaande implementatie van de WAMS. Die opdracht voert hij uit als adviseur via Wyzer.

“Na mijn studie internationale bestuurskunde ging ik op zoek naar een baan. Ik vind het heel leuk om op wisselende plekken te kunnen bijdragen. Daarom klopte ik bij Wyzer aan en ging ik aan de slag als trainee in het Adviseur van de Toekomst-programma. Inmiddels ben ik 3,5 jaar verder en heb ik zo’n 5 à 6 opdrachten gedaan. Ik krijg een kijkje in de keuken van veel verschillende gemeentes. Dat is echt leuk!”

De juiste skills voor de implementatie van de WAMS

Xander begon bij Nissewaard aan een opdracht rondom jeugdzorg en kreeg vervolgens een opdracht richting WMO. “Inmiddels is daar de implementatie van de WAMS bijgekomen”, vertelt hij. “Tijdens de opdrachten waar ik via Wyzer aan werk, is er veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Daardoor werd ik mij bewust van de vaardigheden waarin ik goed ben. En dat bleken skills te zijn die goed van pas komen bij de implementatie van de WAMS.”

Xander vervolgt: “Zo ben ik bijvoorbeeld iemand die goed in een proces zit, maar ook de inhoud kent. Ik weet snel de juiste mensen aan elkaar te koppelen en zorg ervoor dat we met z’n allen weten waar we met een projectteam naartoe werken. Daarbij kijk ik goed wat er op het moment nodig is. De ene keer neem ik wat meer afstand om de verantwoordelijkheid bij het projectteam neer te leggen, maar ik weet ook wanneer ik moet inspringen om bij te dragen op de inhoud.”

 

“Het is bij de implementatie van de WAMS belangrijk om te begrijpen hoe deze wet ons werk zal veranderen.”


Start met een 0-meting

Met de juiste vaardigheden in ‘the pocket’, zorgt Xander dat de gemeente Nissewaard klaar is voor de WAMS. “Allereerst is het bij zo’n implementatie belangrijk om te begrijpen hoe deze wet ons werk zal veranderen.” Die impact analyseren, doet Xander niet alleen. Hij heeft een team van collega’s om zich heen verzameld om deze uitdaging aan te gaan. “Samen doen we een soort 0-meting om te begrijpen waar we staan en waar we naartoe moeten. Er zitten collega’s van allerlei afdelingen in het team, omdat de wet echt niet alleen met de WMO te maken heeft, maar veel breder doorwerkt.”

Impact van de wet

Een 0-meting dus. “We kijken bijvoorbeeld wat de WAMS betekent voor de capaciteit van de teams binnen de gemeente. Wie krijgen er allemaal te maken met deze wet? Hoe krijgen we hen mee? En wat betekent het voor ons budget? Het is allereerst mijn opdracht om de impact van de wet te bepalen. Als we dat weten, kunnen we daarna een duidelijk plan opstellen voor de implementatie”, vertelt Xander.

Analytische fase

Hij benadrukt het belang van deze analytische fase in het proces. “Je werkt naar iets toe waarvan je niet weet wanneer het precies komt. Tenslotte is de wet al een keer uitgesteld, omdat er nog veel kamervragen waren. Doordat de Wams controversieel is verklaard zal de inwerkingtreding naar verwachting nog verder uitgesteld worden. Wel kan je nu al nagaan wat de Wams voor impact heeft voor de gemeente. De analytische fase waarin ik nu bezig ben, komt altijd ten goede voor de gemeente. Vooral omdat deze fase bijdraagt om de implementatiestappen logisch te ordenen en te prioriteren, is het zeker geen weggegooide tijd.”

Zo start je met de implementatie

Nissewaard is een van de eerste gemeenten die startte met de implementatie van de WAMS. “Dat betekent dus dat ik ook de tijd had om fouten te maken. Zo heb ik geleerd dat je deze implementatie niet alleen kunt doen. Ook niet die eerste stap van die 0-meting. De WAMS is geen ingewikkelde wet, maar heeft wel impact op veel onderdelen binnen de gemeente. Je moet managers bewust maken dat deze wet eraan komt en ook externe partijen betrekken. Dat maakt het trouwens een ontzettend leuke opdracht. Ik houd ervan om met veel verschillende mensen te kunnen samenwerken.”

Valkuilen ontwijken

Moet jij nog beginnen met de implementatie? “Ga dan niet rennen als kip zonder kop. Daar verspil je al snel twee maanden mee, terwijl de wet steeds dichterbij komt”, vertelt Xander. “Start eerst eens met een telefoontje naar gemeentes die al bezig zijn met de implementatie van de WAMS of begin met het uitwerken van de impactscan van de VNG.” Natuurlijk is Xander of één van zijn collega’s van Wyzer ook bereid om met je mee te denken. Dan kun je een hoop valkuilen ontwijken.”

Relevant aanbod

wmo consulent

Cursus

Cursus de doorbraakmethode

Na afloop van deze cursus heb je als deelnemer kennisgemaakt met De Doorbraakmethode en heb je inzicht verkregen in het toepassen van de methode. Je kent het gedachtegoed achter de...

Bekijk cursus

Kennissessies

Kennissessie integraal werken | Hervormingsagenda Jeugd

In deze sessie ontdek je wat de Doorbraakmethode van het Instituut voor Publieke Waarden (IPW) kan betekenen om integraal samen te werken. Een belangrijke sleutel tot resultaat om jeugdzorg te...

Bekijk

Kennissessies

Kennissessie Woonzorgvisie

Hoe kom je van strategie tot uitvoering van een woonzorgvisie. Dat bespreken Ellen Olde Bijvank en Diana van Poppelen in deze kennissessie.

Bekijk