1. Wil je jezelf eerst voorstellen?

Mijn naam is Emma Adriaansz, ik ben 24 jaar en ik ben opgegroeid in Haarlem. Sinds een aantal jaar woon ik in Amsterdam, waar ik voorlopig niet van plan ben weg te gaan. In m’n vrije tijd ben ik veel bezig met sporten en koken. Ook ben ik een groot wijnliefhebber en maak ik volop gebruik van mijn Cineville bioscoopkaart.

2. Voor welke studie heb je gekozen en waarom?

In 2015 ben ik begonnen met de studie Sociale Geografie en Planologie aan de Universiteit van Amsterdam. Gek genoeg ben ik nooit een aardrijkskunde fanaat geweest, totdat ik in 6VWO mijn profielwerkstuk schreef over de invloed van de aardbevingen, veroorzaakt door de gasboringen in Groningen op de woonervaring van lokale bewoners. Toen merkte ik dat ik de wisselwerking tussen mens en omgeving een interessant fenomeen vond. Voordat ik met mijn profielwerkstuk was begonnen, oriënteerde ik me vooral op algemenere studies als communicatiewetenschappen en taalwetenschappen. Ik stuitte per toeval op de studie Sociale Geografie en Planologie in een studiegidsje. Ik ging naar een open dag en was meteen verkocht. Wat me trok aan de studie was dat concreet was wat je onderzoeksobject is, namelijk de relatie tussen mens en ruimte. Ook ben je voor deze studie verplicht om buitenlandervaring op te doen. Dit heb ik ingevuld door een half jaar in Barcelona te gaan studeren. Na mijn bachelor heb me gespecialiseerd in stadsgeografie via de doorstroommaster Urban Geography, wederom aan de Universiteit van Amsterdam.

3. Hoe ben je met Wyzer in contact gekomen?

Een van de recruiters, Mark van der Waaij, benaderde mij via Linkedin met de vraag of ik interesse had het Traineeship Omgevingsrecht. Ik was destijds net afgestudeerd en deed administratief werk in een ziekenhuis, totaal niet studie-gerelateerd. Ik was al een tijdje aan het solliciteren en merkte al snel dat de concurrentie op de arbeidsmarkt moordend was. Ik solliciteerde voor junior functies in het sociaal domein bij gemeentes, maar ook voor traineeships bij andere bureaus dan Wyzer. Ik zat bij verschillende clubs in de zogenaamde ‘traineepool’ waarbij ik zou worden opgeroepen zodra er een opdracht binnen zou komen die bij mijn profiel paste. Ik werd zelden opgeroepen en voor de gemeentelijke vacatures vroegen ze vaak om een x-aantal jaar ervaring. In 2019 liep ik een half jaar stage bij Gemeente Haarlem, maar verder had ik weinig ervaring in de praktijk. Daarom kwam het Traineeship Omgevingsrecht bij Wyzer als geroepen om deze praktijkervaring op te kunnen doen.

5. Kun je iets vertellen over het proces van traineeship naar opdracht?

Het traineeship start met een aantal weken theorie waarin je wordt klaargestoomd voor het werkveld. Je begint bij de basis van het Nederlandse rechtssysteem en breid snel uit naar de regels die er gelden rondom bouwen en hoe je deze toe moet passen. Je eindigt met een toets met praktijkvoorbeelden die je als beleidsmedewerker in de gemeente kunt tegenkomen. De docenten zijn zelf ook aan het werk in het werkveld, waardoor niet alleen de kwaliteit van de stof relevant en up-to-date is, maar je ook aangestoken wordt door hun passie voor het vak. Na het theoriegedeelte zorgt de regiomanager van Wyzer dat je bij een opdracht aan de slag kunt. Momenteel werk ik voor de Omgevingsdienst Noordzeekanaal Gebied een organisatie die de vergunningverlening verzorgt voor grote bouwprojecten van gemeentes in de regio. Ik zit in het team Regulering Bouw en ik stel zogenaamde preadviezen op voor de vergunningverleners. Een van de leuke dingen aan de opdracht vind ik dat ik werk aan de omgeving waar ik ben opgegroeid. Doordat ik me verbonden voel met mijn werkveld ben ik gemotiveerd om het een stukje beter te maken.

6. Waar heb je het meeste van geleerd?

Ik heb het meeste geleerd door zelf aan de slag te gaan. Hoewel het studiemateriaal dat je aangereikt krijgt tijdens het traineeship ontzettend goed aansluit op de opdracht waar ik nu zit, heb ik toch het meest geleerd van het toepassen van de stof in de praktijk. Tijdens het traineeship blijft de informatie vrij abstract. Er worden uiteraard voorbeelden aangereikt waarin de stof levendig wordt gemaakt, maar de puzzelstukjes vallen pas echt op z’n plek wanneer je het zelf moet gaan gebruiken. En ik word goed begeleid door een fijne collega die al een aantal jaar voor de Omgevingsdienst werkt. Er is ruimte voor het maken van beginnersfouten en dat is goed. Daardoor snap ik vanuit welke achterliggende gedachte het omgevingsrecht is bedacht, wat het eenvoudiger maakt om het te kunnen toepassen. Ik heb in de twee maanden dat ik voor de Omgevingsdienst werk een enorme groei in kennis ervaren waardoor mijn werktempo omhoog is gegaan. Dat maakt mijn werkdag prettiger. Inmiddels voel ik me heel comfortabel bij het werk en mijn collega’s.

7. Wat zijn jouw vervolgstappen?

Ik focus me nu op het zo goed mogelijk afronden van het traineeship. Ik hoop bij verschillende opdrachten terecht te komen om zoveel mogelijk ervaring op te doen. Ik weet dat mijn hart bij het sociaal domein ligt en ik zou me uiteindelijk graag willen richten op het verminderen van sociale ongelijkheid binnen de stad. Voor mijn masterscriptie deed ik onderzoek naar de sociale ongelijkheid die de vondst van loden drinkwaterleidingen in Amsterdam-Noord bloot legde. Het contact met bewoners en het actief bijdragen aan een stad als inclusieve plek, zijn elementen die mij motiveren. De kennis van de fysieke structuren van de stad die ik daarbij nodig heb, doe ik nu op tijdens mijn werk in het ruimtelijke domein. Ik sta open voor iedere uitdaging, en wie weet ontdek ik een nieuwe kant van mezelf binnen de planologie.

9. Herken jij jezelf in de kernwaarden, dichtbij, inzicht, wendbaar en resultaat?

Ik herken me zeker in de kernwaarden van Wyzer. Uit het gesprek met mijn huidige opdrachtgever kwam naar voren dat ze altijd heel tevreden zijn met de ambtenaren die worden aangeleverd vanuit Wyzer. Een van mijn collega’s bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied is ook in dienst bij Wyzer en werkt daar nu al een aantal jaar met veel plezier. Ook door kennissessies bij te wonen die Wyzer organiseert, blijf je als werknemer op de hoogte van onderwerpen die spelen binnen de gemeente. Op die manier blijf je je kennis verbreden en raak je niet snel verzadigd binnen je werkveld. Doordat Wyzer een groot netwerk bezit en experts op verschillende programma’s binnen de gemeente in huis heeft, kan kennis voortdurend worden uitgewisseld tussen werknemers.

10. Wat zou je tegen de mensen willen zeggen die erover nadenken om een traineeship bij ons te volgen?

Ik zou iedereen die interesse heeft in werken voor een overheid aanraden om een traineeship te gaan doen bij Wyzer. Zeker als je nog niet goed weet wat je binnen de gemeente wilt doen, is dit de ultieme kans om op een comfortabele manier kennis te maken met het ambtelijk vakgebied. Je komt in een gevarieerde groep terecht met trainees die allemaal een verschillende achtergrond hebben. Door de kleine klassen voel je je snel op je gemak en durf je vragen te stellen. Er is ruimte voor discussie maar zeker ook voor een drankje op het terras na een ‘schooldag’.

Relevant aanbod

Cursus

Cursus Inleiding in Participatie in fysieke leefomgeving

Na afloop van deze cursus ben jij in staat om: het belang van participatie uit te leggen en de relevante aspecten voor participatie te benoemen de rollen en bevoegdheden in...

Bekijk cursus

Interviews

Omgevingswet: voldoende potentie, maar wel nog even wennen

De Omgevingswet is op 1 januari van dit jaar eindelijk in werking getreden en brengt 26 wetten en honderden regels samen in één wet. Toch is het de vraag welke...

Bekijk interview

Advies

Vergrijzing en de krappe woningmarkt: meer integraal denken en betere samenwerking vereist

Waar en hoe moeten ouderen in de toekomst wonen? Het is een belangrijke vraag nu Nederland in rap tempo vergrijst en de druk op de woningmarkt ongekend hoog is. De...

Bekijk