Eind 2022 maakte minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening provinciale woningbouwafspraken. Tot en met 2030 moeten er ruim 900.000 nieuwe woningen worden bijgebouwd. Gemeenten blijken zelfs nog ambitieuzer te zijn; zij hebben plannen voor 1,2 miljoen nieuwe woningen blijkt uit onderzoek van bouwblad Cobouw en onderzoeksplatform Follow the Money. Een flinke uitdaging, die zeker ook kansen biedt.
De woningopgave is namelijk niet de enige opgave waar provincies en gemeenten voor staan. Deze opgave raakt andere actuele thema’s als de energietransitie, duurzaamheid, veiligheid, eenzaamheid en gezondheid. De sleutel tot succes zit in een integrale benadering.
Voorbeelden integraliteit
Aan al deze thema’s wordt in andere projectteams en in andere domeinen gewerkt. Door samenwerking op te zoeken, middelen te combineren, is er meestal meer mogelijk dan je vooraf denkt. Enkele voorbeelden:
- Verhogen van veiligheid; door kleine bedrijven in een woonwijk te vestigen, zorg je de hele dag door voor bedrijvigheid. Dat verhoogt het gevoel van veiligheid.
- Bestrijden van eenzaamheid; het woningaanbod en de faciliteiten daaromheen kunnen eenzaamheid in de hand werken of juist verminderen. Goede bereikbaarheid van voorzieningen is voor ouderen belangrijk. Een ontmoetingsplek die goed toegankelijk is, kan bijdragen aan de doelstellingen om eenzaamheid in de gemeente te verminderen en andere initiatieven faciliteren.
- Verduurzaming in mobiliteit; het aantal parkeerplaatsen en de locatie van deze parkeerplaatsen is van invloed op de mobiliteit. Samenwerking met deelauto’s en OV-maatschappijen kan hier veel betekenen.
- Groenere leefomgeving; een groenere leefomgeving heeft invloed op de mentale en fysieke gezondheid van de bewoners. Kijk naar projecten die zich daarop richten en zoek naar samenwerking.