Meer informatie over onze trainingen of opleidingen 038 467 7200

Contact

Omschrijving

Bij rouw denken wij vaak aan de meest uiterste vormen van dit thema, het overlijden van een dierbare. Er zijn echter meer verliessituaties te bedenken die een grote impact kunnen hebben op de ontwikkeling en het welzijn van een persoon. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan het verlies van mobiliteit na een ongeval, een scheiding, een ontslag of een chronisch ziek kind.
Rouw wakkert bij de één handelingsverlegenheid aan, waarbij de ander in de actie schiet. Maar waar doe je nu goed aan? En wat kan jij voor deze persoon en zijn/haar verlies betekenen?

Programma

Het betreft een training van één dag. De dag is als volgt opgedeeld:

In het ochtend programma staan wij stil bij de term rouw en welke functie rouwen heeft. Ook is er aandacht voor wat rouw in de hersenen doet en welke gevolgen dit heeft. Hiernaast maken wij middels verschillende theorieën nader kennis met het thema rouw. De ochtend geeft openingen en mogelijkheden om in gesprek te gaan met een klant die kampt met een verlies wat impact heeft op het leven van deze klant.
In de middag wordt, met hetgeen wat aangereikt is in de ochtend, geoefend met behulp van een trainingsacteur. Middels verschillende oefenvormen krijgen de deelnemers van de training de gelegenheid om ervaring op te doen in de gespreksvoering aangaande het thema rouw.
Afhankelijk van de samenstelling van de trainingsgroep wordt verschillende casuïstiek behandeld en mee geoefend, zoals bijvoorbeeld een kind gesprek na scheiding of een gesprek met een inwoner die na een ernstig ongeluk in grote mate afhankelijk is van anderen en daarmee een groot deel van zijn autonomie is verloren.

Doelgroep

De training is vrij toegankelijk voor een ieder die in zijn/haar functie te maken krijgt met rouw. Het onderwerp is breder dan je in eerste instantie zal vermoeden. Hierdoor is de training interessant voor professionals vanuit verschillende disciplines binnen het sociale domein. Er is geen sprak van een instapeis.

Resultaat

Na het volgen van de training kennen de deelnemers:

  • de breedheid van het thema rouw en de invloed die dit kan hebben op mensen
  • twee actuele rouwtheorieën
  • deelnemers hebben handvatten gekregen en kunnen hiermee cliënten bijstaan rondom het thema rouw.

De training wordt aangeboden door Maurits Groot Kormelink (verlies- en rouwtherapeut, speltherapeut en docent post hbo Verlies- en Rouwtherapie) en Jasper van Heeren (jurist voor mantelzorgers en tevens trainingsacteur). Beide trainers hebben vanuit hun werkende leven veel ervaring met het thema, daarnaast zijn zij beiden ervaringsdeskundige op het gebied van rouw.

Deelnemers ontvangen het boek;" helpen bij verlies en verdriet" van Manu Keirse.

Deze training is geaccrediteerd en levert 6 punten op (SKJ214546).

Kosten

Het inschrijfgeld voor de cursus Training Rouwsensitief werken voor professionals in het sociaal domein bedraagt € 495,00

Locatie & Data

  • Woensdag 10 juli 2024 , van 10.00 tot 16.30 uur, te Wyzer Utrecht
  • Donderdag 17 oktober 2024 , van 10.00 tot 16.30 uur, te Wyzer Amersfoort

Cursus ID: 99.036

Meer informatie of advies?

Wil je meer weten over deze opleiding of advies van een van onze opleidingsadviseurs

Stel je vraag