Meer informatie over onze trainingen of opleidingen 038 467 7200

Contact

Omschrijving

Soms lukt het niet om snel genoeg een oplossing of samenwerking te realiseren om een casus vooruit te helpen. De aanpak stagneert, de problematiek escaleert. Dat is niet goed voor huishoudens, de betrokken professionals en de gemeente. Om in deze situaties snel tot maatwerk te komen heeft het Instituut voor Publieke Waarden de Doorbraakmethode ontworpen. Daarin leer je niet alleen om snel tot een doorbraak te komen in een casus, maar leer je ook die doorbraak te onderbouwen. Want we willen niet dat maatwerk willekeur wordt. Waarom heeft deze inwoner recht op een uitzondering, en een ander niet? In deze opleiding leer je werken aan de hand van de Doorbraakmethode, schrijf je je eigen doorbraakplan en leer je hoe je zon doorbraak kunt realiseren.

Programma

Tijdens deze opleiding leer je in zes sessies de achtergronden en werkwijze van de Doorbraakmethode.

Sessie 1: Maatwerk en actieonderzoek
Wat is maatwerk en waarom is het nodig om maatwerk te leveren in het sociaal domein? En hoe kun je maatwerk leren maken als actieonderzoeker? In deze eerste sessie leer je over het hoe en waarom van maatwerk en actieonderzoek, en lichten we de Doorbraakmethode toe aan de hand van een casus. Daarnaast leiden we jullie op tot actieonderzoeker: hoe kun je leren terwijl je problemen oplost?

Sessie 2: Doorbraak, perspectief en overzicht
In deze sessie zoomen we in op het eerste gedeelte van de Doorbraakmethode. We werken daarbij altijd vanuit het perspectief van de inwoner; wat hij of zij wil bereiken. De volgende vraag is wat er als eerste nodig is om dat perspectief te bereiken de doorbraak. Maar daarmee ben je er nog niet; de inwoner kan van alles zelf doen en heeft professionele ondersteuning en/of behandeling nodig om daadwerkelijk richting het perspectief te komen. In deze sessie gaan jullie aan de slag met het perspectief, de doorbraak en wat er verder nodig is in je eigen doorbraakplan.

Sessie 3: Defensieve routines
Bedrijfskundige Chris Argyris schreef over defensieve routines het defensieve gedrag dat mensen vertonen om zich te beschermen tegen schaamte en bedreiging. Gedrag dat vaak opkomt wanneer je probeert maatwerk te leveren en daarmee iets anders vraagt van professionals dan ze gewend zijn. In deze sessie leer je dit defensieve gedrag herkennen en counteren. Wij doen dat met de Waarden-driehoek. In deze sessie behandelen we ook de eerste waarde van deze driehoek: Betrokkenheid. Hoe krijgt de inwoner door het realiseren van de doorbraak zelf meer grip op het leven?

Sessie 4: Legitimiteit
Een uitkering toekennen aan een minderjarige? Of een hulphond vergoeden vanuit de wmo? Mag dat eigenlijk wel? Bij de tweede waarde van de Waardendriehoek, Legitimiteit, kijken we naar of de doorbraak gelegitimeerd is vanuit de wet. In deze sessie kijken we naar de wetten die van toepassing zijn op jouw werk en hoe verschillende wetten elkaar soms tegenspreken. En we zoeken als ware wetdetective naar de wetten die jouw doorbraak kunnen legitimeren.

Sessie 5: Rendement
En wie gaat dat betalen? Dat is een van de meest gehoorde reacties als je maatwerk wilt leveren. Maar hoewel maatwerk soms duur lijkt, resulteert het vaak in een grote besparing op de (middel)lange termijn. Want met het afbetalen van twee maanden huur kun je tienduizenden euros aan pleegzorg, maatschappelijke opvang en (psychische) gezondheidszorg voorkomen. In deze sessie leer je hoe je een rendementsberekening maakt die deze onderbouwing van maatwerk hard maakt.

Sessie 6: Realiseren van je plan
In deze laatste sessie kijken we naar jullie doorbraakplannen en bespreken we strategieën om die te realiseren. Hoe komt de doorbraak van papier tot werkelijkheid? Hoe vorm je een coalitie? En wat kun je doen om een MDO te structureren richting een doorbraak? In deze sessie geven we je de tools om maatwerk te realiseren in je casus en het verder te brengen in jouw organisatie.

Parallel aan deze sessies maak je je eigen doorbraakplan en probeer je dat te realiseren. Daarvoor krijg je ondersteuning van twee docenten van het Instituut voor Publieke Waarden. We sluiten af met een reflectiesessie over de geleerde lessen en bespreken hoe je een doorbraak realiseert in de praktijk.

Voor dit programma is ook een online leeromgeving beschikbaar met oefeningen en filmpjes over de Doorbraakmethode.

Doelgroep

Deze cursus is bedoeld voor professionals in het sociaal domein met eigen casuïstiek en beleidsmakers die in direct contact kunnen komen met casuïstiek. En die willen leren beargumenteerd en onderbouwd maatwerk te kunnen leveren waar nodig.

Resultaat

Aan het einde van deze opleiding ken je de Doorbraakmethode en de achtergronden ervan en heb je die zelf in de praktijk gebracht aan de hand van een eigen casus of die van een collega. Daardoor ben je in het vervolg ook in staat beter onderbouwd maatwerk te leveren.

Bij het lesmateriaal ontvang je Het Grote Doorbraakboek, het boek over de Doorbraakmethode.

Na afloop van de training krijgen de deelnemers een bewijs van deelname.

Kosten

Het inschrijfgeld voor de cursus Opleiding in de Doorbraakmethode bedraagt € 0,00

De locatie en materiaalkosten bedragen €45,00 per dag.

Locatie & Data

In Company aanvragen

Cursus ID: 50.120

Meer informatie of advies?

Wil je meer weten over deze opleiding of advies van een van onze opleidingsadviseurs

Stel je vraag