Meer informatie over onze trainingen of opleidingen 030 774 01 00

Opleiding tot Vergunningverlener APV & bijzondere wetten

in Company aanvragen
Communicatie adviseur
  • Introductie
  • Beroepsopleidingen & Ruimte & Omgevingswet
  • 2750
  • 7 dagen

Ben jij op zoek naar een eerste stap in je loopbaan binnen het publieke domein, en specifiek op het gebied van veiligheid, APV en Bijzondere wetten? Wil jij je bezig gaan houden met het verlenen van vergunningen voor horeca, terrassen of voor evenementen zoals bv. een festival, een buurt BBQ, The Passion of de Avond Vierdaagse? Of wil je meer kennis opdoen over o.a. crowd management en het opstellen van specifieke vergunningsvoorwaarden? Dan is de opleiding Vergunningsverlener APV & Bijzondere wetten echt iets voor jou!

Je ontdekt de rol van de vergunningsverlener als belangrijke schakel tussen bestuur, politie, brandweer en andere belanghebbenden. Je leert hoe je overleg voert met een diversiteit aan aanvragers en je leert het proces van aanvraag en verlening te overzien.
Ook leer je risicos in te schatten, belangen te wegen, en je ontwikkelt je vermogen om tot weloverwogen oordelen te komen. Je gaat ook oefenen met simpele en complexe aanvragen. Je verbreedt je blik en ontwikkelt een eigen visie op vergunningverlening die je kunt inzetten bij je opdrachtgevers.

De opleiding is modulair opgebouwd en duurt in totaal 7 dagen, verspreid over twee weken en wordt afgesloten met een kennistoets. De volgende modules komen aan de orde.

Module 1: Inleiding Nederlands recht (Awb) en dynamiek binnen een gemeente 1 dag
Wat is een gemeente en hoe werkt deze? De grondwet, gemeentewet en de Algemene Wet Bestuursrecht komen aan bod tijdens deze module.
Je maakt kennis met de kaders van o.a. genoemde wetten en krijgt inzicht in hoe een gemeente in elkaar zit. Je onderzoekt je politieke sensitiviteit, wat is dat en hoe ontwikkel je dat?

Module 2: Algemene Plaatselijke Verordening & Alcoholwet 2 dagen
De ge- en verboden, vergunningen-/ontheffingsstelsels zoals evenementen, standplaatsen, gebruik van de openbare weg en uitstallingen, horecaexploitatievergunningen en terrassen.

De Alcoholwet gaat over het verstrekken van alcoholhoudende drank. De wet regelt exact hoe je dat moet en mag doen door een stelsel van dwingende regels, vergunningen en ontheffingen. Deze wet geeft de gemeente weinig ruimte en is voor elke gemeente hetzelfde. Wat regelt de wet wel en niet en hoe heeft deze wet invloed op horeca, evenementen, winkels en slijterijen. Ook een inkijkje in handhaving ervan komt aan bod.

Module 3: Bijzondere wetten 1 dag
Tijdens deze module maak je kennis met de kaders en praktijk van de bijzondere wetten; de wet op kansspelen (WOK), wet Kansspelen op afstand (Koa) en de winkeltijdenwet (Wtw).
De Wet op de kansspelen en de nieuwste wet Kansspelen op afstand (Koa) zijn best ingewikkelde wetten die ook weer landelijk gelden. De bedoeling is de gokverslaving te voorkomen.
Het zijn regels voor kansspelen, behendigheidsautomaten, kansspelautomaten en online gokken. Dat laatste kan pas sinds 2021 legaal in Nederland. Wat mag wel en wat mag niet, waar kunnen de automaten staan en waar niet en hoe zit het met vergunningen en toezicht. Daarnaast gaat deze module ook over loterijen, lottos, sportprijsvragen en Holland Casino. Je krijgt een eerste indruk en bespreking van de vergunningverlening burgemeester; de aanwezigheidsvergunning voor de kansspelautomaten.

Module 4: Bibob: kaders & casuïstiek 1 dag
De Wet Bibob is in werking getreden in 2003. Tijdens jouw werkzaamheden als vergunningverlener APV ga je te maken krijgen met de Wet BIBOB (Wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen Openbaar Bestuur).
De Wet BIBOB kan bij een vergunningaanvraag (drank en horeca/exploitatievergunning omgevingsvergunning bouwen en/of milieu, evenementenvergunning, etc.) worden ingezet. Tijdens deze module wordt er stil gestaan bij de facetten van de wet BIBOB.
In het middagprogramma ga je aan de slag met casuïstiek voor een vertaalslag naar de werkpraktijk.

Module 5: Communicatie 1 dag
In deze module staan elementaire gesprekstechnieken en noodzakelijke communicatieve vaardigheden centraal. Naast behandeling van de theorie, oefenen de deelnemers onder begeleiding van een professionele trainer in diverse praktijkgerichte praktijksimulaties, die worden nabesproken. Hierbij hebben ook de observerende cursisten een belangrijke rol.

Module 6: kennistoets 1 dag
Laat zien wat je hebt geleerd de afgelopen weken door het beantwoorden van kennisvragen!

De opleiding is bedoeld voor deelnemers die nog niet over het kennisniveau beschikken dat voor een goede uitvoering van de taken op het terrein van de vergunningverlening APV nodig is.
Studieachtergrond die goed aansluit bij de lesstof zijn HBO Integrale veiligheid, rechten en bestuurskunde. Daarnaast is de opleiding geschikt voor geïnteresseerden die hun kennis op deelterreinen willen verbreden. In dat kader is het mogelijk om losse modules te volgen. Wij informeren u graag over de mogelijkheden.

We werken met een basisopleiding die je klaarstoomt om meteen daarna aan het werk te kunnen. Het opleidingstraject start met een theoretische basis waar gedurende de opleiding ook praktijk opdrachten uitgevoerd en besproken worden. Ons doel is het neerzetten van een impactvol en praktijkgerichte opleiding die volledig is afgestemd op de werkzaamheden die horen bij de rol van vergunningverlener APV & bijzondere wetten en de ontwikkelingen op dit gebied in de toekomst.

Na afloop van deze 7 daagse opleiding:
de deelnemer heeft kennis opgedaan van de drie grondslagen van het overheidshandelen;
de deelnemer weet te duiden hoe de APV zich verhoudt tot andere wet- en regelgevingen;
de deelnemer heeft een beeld van soorten werk en casuïstiek die horen bij de rol van vergunningverlener APV;
de deelnemer herkent de relatie tussen de wet Bibob en de overkoepelende aanpak van ondermijnende criminaliteit;
de deelnemer weet wat de APV is en en kent de VNG basis definitie van evenement;
de deelnemer kent de relevante vergunningsproducten en/of ontheffingen en heeft inzicht in het vergunningenproces, van idee tot evaluatie;
de deelnemer weet welke eisen gelden voor de toezichthouder Alcoholwet;
de deelnemer weet welke ambtenaren en/of wie toezicht mogen uitvoeren;
de deelnemer heeft kennis van de kaders, richtlijnen en uitvoering van bijzondere wetten.

Materiaal
Elke cursist krijgt toegang tot ons online leerplatform. Het fysieke lesmateriaal bestaat uit een cursusmap en de volgende uitgaven:
Praktijkpocket Algemene wet bestuursrecht

Certificaat
Je krijgt een cijfer voor de kennistoets. Indien de gehele opleiding is doorlopen en indien het eindcijfer voldoende is, wordt door Wyzer Academie een certificaat afgegeven.

Locatie en data
Startdatum: nog niet bekend.
Voor meer informatie kan je contact opnemen met een van onze opleidingsadviseurs via academie@wyzer.nl of 0307740100

Het inschrijfgeld voor de cursus Opleiding tot Vergunningverlener APV & bijzondere wetten bedraagt € 2.750,00
 
In Company aanvragen

Cursus ID: 70.006

Meer informatie of advies?

Wil je meer weten over deze opleiding of advies van een van onze opleidingsadviseurs

stel je vraag

CEDEO-erkend en
CRKBO geregistreerd

Deze opleiding wordt als In Company training aangeboden.