Meer informatie over onze trainingen of opleidingen 030 774 01 00

Leergang tot beleidsmedewerker

in Company aanvragen
adviseur sociaal domein
  • Verdieping
  • Beroepsopleidingen & Bestuursrecht & Beleid
  • 13 dagen

Leergang tot beleidsmedewerker

Wil je als beleidsmedewerker effectief inspelen op de behoeften van de samenleving en bijdragen aan betekenisvolle beleidsontwikkeling? De Leergang tot beleidsmedewerker biedt je de nieuwste inzichten en methodieken, zoals ‘werken vanuit de bedoeling’ en ‘Public Design’, om beleid te creëren dat echt impact heeft. Deze aanpak is geïnspireerd op de nieuwste inzichten in organisatie en leiderschap, zoals die van Wouter Hart en Thom Verheggen, te lezen in hun boeken Verdraaide Organisaties en De Oplossingenmachine. Zij benadrukken dat publieke organisaties vaak vooral op regels en wetgeving zijn gericht, terwijl de kernmissie – werkelijke meerwaarde creëren voor de samenleving – leidend zou moeten zijn.
Wanneer een organisatie haar interne cultuur en motivatie afstemt op externe impact en klantbehoeften, ontstaat niet alleen meer efficiëntie maar ook een grotere betrokkenheid en motivatie bij medewerkers. Leer hoe je interne processen afstemt op externe behoeften en ontwikkel vaardigheden om samen met stakeholders tot duurzame oplossingen te komen.

 

De leergang bestaat uit een afwisseling van ateliers en tussentijdse voorbereidende- en reflectieopdrachten. In totaal zijn er 8 ateliers, verspreid over 13 dagen. Het is mogelijk het programma op maat en naar wens te maken waarbij we de aterlies en dagen kunnen aanpassen op basis van uw leerbehoeften. Daarin adviseren wij u graag. Hieronder volgt een korte beschrijving van elk atelier.

Atelier Maatschappelijke Alertheid, experimenteren (2 dagen)
welke majeur ontwikkelingen zien we in de maatschappij? Welke analyse biedt het SCP ons? Wat betekent dit voor mijn werk en beleidsterrein? Wat speelt er werkelijk bij ‘mijn’ stakeholders en andere inwoners van jouw organisatie? Hoe gaan we om met tegengestelde belangen van inwoners? Hoe zorg ik dat ik goed geïnformeerd ben? Is mijn netwerk voldoende op orde?

Atelier Maken van (strategische) scenario’s (1 dag)
Beleid maken betekent ook vooruitkijken, waarbij scenario’s een belangrijk hulpmiddel zijn. We gaan omgevingsanalyses maken voor jouw dossier en/of opgaven. Hoe worden inwoners hierin betrokken? En hoe vertaal je een scenario naar een concreet en werkbaar plan?

Atelier Adviseren als beleidsmedewerker (vaardigheden) (1 dag)
In dit Atelier gaat de aandacht uit naar het adviesvak van beleidsmedewerker. Hoe ziet een adviesproces eruit? Welke (gespreks-)vaardigheden zijn essentieel? Wat als je advies niet wordt overgenomen? Hoe presenteer je jouw advies overtuigend?

Atelier Werken in een politiek bestuurlijke context (2 dagen)

De politiek bestuurlijke context is een belangrijk gegeven. Immers de hoofdlijnen worden in deze arena bepaald. In dit Atelier kijken we naar het proces van idee, via besluitvorming naar uitvoering. Welke bestuursstijlen kunnen wethouders aannemen en hoe sluit je daarop aan als beleidsmedewerker? Hoe verkrijg je de juiste invloed  binnen deze arena? Welke adviesstijl hanteer jij? Wat is de rol van de media? In deze casus werken we o.a. aan de hand van een concrete, actuele dossiers

Atelier Samen kom je verder (vaardigheden)
Complexe (beleids-)opgaven kun je beter niet alleen oppakken. Daar is samenwerking voor nodig. In dit atelier focussen we ons op 5 niveaus van samenwerking. Hoe zorg je ervoor dat ‘op jouw beleidsdossier’ maximaal wordt samengewerkt? Hoe kun je ‘verkokering’ voorkomen of juist gebruiken? Hoe bouw je een sterk, nieuw ‘beleidsteam’? Wat levert integraal werken ons eigenlijk op?

Atelier Methoden en technieken voor de beleidsmedewerker (2 dagen)
Huidige- en toekomstige opgaven vragen steeds vaker andere manieren van beleid maken. De complexiteit en dynamiek van opgaven vragen een grote mate van wendbaarheid, samenwerken en ontwerpend denken. In dit Atelier behandelen we vier verschillende werkvormen van Projectmatig werken tot en met Public Design.

Atelier Persoonlijk leiderschap van de beleidsmedewerker (2 dagen)
Als beleidsmedewerker neemt je uiteraard ook jezelf mee. Sterker nog jouw persoonlijkheid maakt een belangrijk deel uit van jouw adviesstijl. In dit Atelier gaan we dieper in op jouw persoonlijk leiderschap in relatie tot je functie als beleidsmedewerker. Hoe kun JIJ het verschil maken? Welke talenten kun jij inzetten? Welke manieren van communiceren en samenwerken pas jij toe en met welk effect?

Atelier Schrijfvaardigheid
Een van de belangrijke talenten van een beleidsadviseur is het schrijven van heldere teksten. In dit Atelier gaan we aan de hand van eigen ‘stukken’ bekijken waar het goed gaat en waar nog verbetering mogelijk is. En de vraag ‘kan het ook niet op papier?’

Huiswerkopdrachten
Nagenoeg elk Atelier kent twee soorten ‘huiswerk opdrachten’. We kennen voorbereidende opdrachten waarbij we je vragen iets te lezen of een casus uit werken en op te sturen. Daarnaast kennen we reflectieopdrachten die je na je Atelier ontvangt.

Hieronder enkele mogelijke opdrachten waaruit je kunt kiezen, bij de uitwerking van de opdracht sluiten we aan op de vraagstukken van jouw organisatie.

  • Analyseer een van jouw beleidsdossiers vanuit tenminste 5 stakeholders/actoren
  • Organiseer een ontwikkelsessie met relevante inwoners rondom jouw dossier
  • Voer een zogenaamde ‘Bureaudag experiment’ uit met tenminste 10 collega’s
  • ‘Tekentafel-experiment’, nodig tenminste 5 actoren uit en teken een eerste schets over jouw opgave
  • Woon een commissievergadering bij, wat valt je op, tegen en mee?
  • Reflecteer samen met tenminste 3 andere domein-adviseurs over jouw opgave
  • Van welk politiek-bestuurlijk dilemma kun jij wakker liggen?

Deze leergang is bedoeld voor beleidsmedewerkers die hun vaardigheden willen verdiepen en effectief willen bijdragen aan beleidsontwikkeling die aansluit bij de behoeften van de samenleving. Ben je klaar om je rol als beleidsmedewerker te versterken en impact te maken? Schrijf je dan nu in voor de Leergang tot beleidsmedewerker en geef je carrière een boost.

Na afronding van de Leergang tot beleidsmedewerker kun je:

  • Maatschappelijke ontwikkelingen analyseren en vertalen naar relevant beleid.
  • Strategische scenario’s ontwikkelen en implementeren.
  • Effectief adviseren binnen een politiek-bestuurlijke context.
  • Samenwerking bevorderen en sterke beleidsteams opbouwen.
  • Innovatieve methoden en technieken toepassen in beleidsontwikkeling.
  • Persoonlijk leiderschap tonen en invloed uitoefenen op beleidsprocessen.
  • Beleid implementeren en evalueren voor continue verbetering.

Met deze vaardigheden draag je bij aan de ontwikkeling van doeltreffend beleid dat aansluit bij de behoeften van de samenleving en een positieve impact heeft op de maatschappij.

Het inschrijfgeld voor de cursus Leergang tot beleidsmedewerker bedraagt € 0,00
 
In Company aanvragen

Cursus ID: 60.015

Meer informatie of advies?

Wil je meer weten over deze opleiding of advies van een van onze opleidingsadviseurs

stel je vraag

CEDEO-erkend en
CRKBO geregistreerd

Deze opleiding wordt als In Company training aangeboden.