Logo Wyzer
Zoeken
  • Home
  • Wie zijn wij
  • Werkvelden
  • Werken bij
  • Academie
  • Nieuws & kennis
  • Contact
Login
Zoeken
Home Samen Wyzer De voordelen van mediation bij gemeenten
Terug naar overzicht
De voordelen van mediation bij gemeenten

De voordelen van mediation bij gemeenten

Onze collega Amanda werkt als klantmanager werk en inkomen in het Sociaal Domein. Inmiddels doet zij dit al bijna 8 jaar met veel plezier bij Wyzer. In dit interview vertelt ze je meer over haar rol als allround klantmanager, werken vanuit de bedoeling én waarom mediation bij gemeenten een uitkomst biedt.

Consulent Werk en inkomen

Vertel eens: wie ben je en wat is jouw rol binnen Wyzer?

Ik ben Amanda, moeder van twee kinderen van 2 jaar oud en partner van Marco. Ik woon in het mooie Waspik en werk alweer sinds 2014 bij Wyzer. Bij Wyzer werk ik op opdrachtbasis binnen het Sociaal Domein. Dat betekent dat ik bij verschillende gemeenten wordt geplaatst in het kader van de uitvoering van de Participatiewet (bijstandsuitkering). Wat mijn rol vervolgens binnen de gemeente is, is verschillend. Ik heb voornamelijk ervaring als allround klantmanager of fraudepreventiemedewerker.

Wat is het leukste aan je werk?

Het werk als klantmanager werk en inkomen vind ik iedere dag nog steeds leuk. Dat komt omdat het werk zo divers is. Je werkt voor de inwoners en niemand is hetzelfde en de hulpvraag ook niet. Dat is dus iedere keer weer schakelen en keer op keer een andere beoordeling maken. Daarbij komt natuurlijk ook kijken dat je je moet houden aan een wet en het gemeentelijke beleid, die de regels voorschrijven. Voor mij blijft het werk daardoor leuk, omdat je kijkt naar het verhaal van de inwoner en vervolgens kijkt naar de mogelijkheden. Daarbij hoort soms ook een teleurstelling, maar juist dit goed uitleggen en motiveren maakt dat je (vaak) wordt begrepen.

Werken vanuit de bedoeling: wat is dat nu eigenlijk?

Werken vanuit de bedoeling is belangrijk, omdat je de inwoner centraal stelt. De gemeente waar ik momenteel werk zit middenin een vergroeningsproces. Dit is vergelijkbaar met werken vanuit de bedoeling. Mijn gemeente vindt handelen naar wet en regelgeving “blauw” en werken op een manier dat de inwoner centraal staat “groen”. Hierdoor komt er echt meer focus te liggen op de inwoner en stel je deze centraal in je werk. We gaan zelfs letterlijk dichter naar de inwoner toe. Dus niet meer werken op twee locaties, maar juist werken in iedere gemeente. Dat is echt weer een werkplek in de buurthuizen of andere centrale inloopplekken. Ook zit het “groene werken” in kleine dingen. Zoals bij een afwijzing bijzondere bijstand óók even kijken of er recht is op de individuele inkomenstoeslag of een minimaregeling. Dus net dat stapje extra, voor de inwoner.

Je hebt een opleiding mediation gevolgd via Wyzer. Wat is mediation?

Mediation is een interventie van een bemiddelaar om twee of meer personen, partijen of groepen die een geschil hebben met elkaar in gesprek te brengen teneinde onderling tot een oplossing te komen. Ik dacht gelijk bij het zien van het opleidingsaanbod destijds, dit is iets voor mij! Dit wil ik. Het leek me reuze interessant. Ik kan namelijk als persoon heel slecht tegen ruzie, onbegrip en scheve gezichten.

 

Hoe zouden gemeenten mediation meer in kunnen zetten en wat zou dat  opleveren?

Ik zie hiervoor meer mogelijkheden. Mediation kan namelijk heel goed op de werkvloer worden ingevoerd. Vaak ziet men het als een heel “zwaar” iets. Maar waarom eigenlijk? Ik merk zelf ook dat je soms vastloopt in gesprek met een collega. Niets is zo irritant als langs elkaar heen werken of praten. Hoe fijn is het als je in deze gevallen er een neutrale gesprekspartner bij kan halen die je even uit de situatie haalt. Even uit de irritatie. Maar juist brengt in het contact. Laat elkaar eens vertellen en luister actief. Snap je wat de ander zegt en bedoeld? Snap je een bepaalde manier van werken? Even niet over het onderwerp, maar oog voor elkaar en respect voor elkaar. Dit brengt je in veel gevallen weer meer tot elkaar en ontstaat er meer begrip.

Ook zie ik nog dat er winst te behalen is in het contact naar de inwoner toe. Nu sturen we een brief. In veel gevallen wordt deze niet of niet volledig begrepen. Erg vervelend, zeker als je niet krijgt waarom je hebt gevraagd. Nu kan deze inwoner vaak alleen een klacht indienen of in bezwaar. Dit zijn flinke stappen met ook nog een nodig kostenplaatje. Waarom zouden we geen derde optie bedenken? De klant kan een gesprek aanvragen met aan de ene kant iemand die het besluit heeft genomen en aan de andere kant een onafhankelijke gespreksleider. Nu kan er geïnvesteerd worden in tekst en uitleg, het stellen van vragen, het creëren van begrip over en weer. Je wilt toch altijd dat je begrepen wordt? Ik denk echt dat dit een hoop bezwaarschriften gaat schelen.

Waar ben je trots op?

Ik ben er trots op wat ik in al die jaren hebt bereikt. Ik ben mezelf blijven ontwikkelen en nog steeds. Dat maakt dat ik een gewaardeerde collega kan zijn, collega’s kan inwerken en sparringpartner kan zijn.

Inmiddels werk je alweer 8 jaar bij Wyzer! Wat zorgt ervoor dat je het bij ons nog steeds naar je zin hebt?

Ik vind het belangrijk dat je gezien wordt als persoon/medewerker. Ik heb een leuke band met mijn leidinggevende/regiomanager die naar me luistert en me belt als ze kansen voor me ziet. Ook vind ik het prettig dat ik me mag blijven ontwikkelen en dat wordt gedacht in kansen en mogelijkheden

Als jij een tip of advies mag meegeven aan collega’s binnen Werk en Inkomen, wat zou dit dan zijn?

Blijf bij jezelf en doe waar jij je goed bij voelt. Blijf jezelf ontwikkelen en ben nieuwsgierig. Doe vooral wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt. En als je dat nog niet precies weet. Ga juist op die ontdekkingsreis. Maak dit bespreekbaar met de regiomanager en kijk naar de mogelijkheden.

Wat voor soort opdracht zou je graag nog eens doen?

Ik zie binnen de gemeente kansen voor een nieuwe taak als die van mediator. Ik zou het heel gaaf vinden om dit bij een gemeente vorm te gaan geven. Dat je kan gaan ontdekken waar het wringt bij de inwoners en dat je onderzoekt hoe je daaraan tegemoet kan komen. Het lijkt me fantastisch om inwoners wat meer in “onze keuken” te laten kijken, waardoor ook beter begrepen kan worden waarom bepaalde besluiten zo genomen worden. Het is een investering van een gesprek van een uur, maximaal twee, maar ik ben van mening dat dit op lange termijn veel gaat opleveren.

Trots
Logo Wyzer
LinkedIn Instagram Youtube

Bezoekadres
Herculesplein 88
3584 AA Utrecht

030 774 01 00
office@wyzer.nl

Postadres
Postbus 2872
3500 GW Utrecht

Academie
Noordzeelaan 62
8017 JW Zwolle
038 467 72 00
academie@wyzer.nl

  • Home
  • Wie zijn wij
  • Werkvelden
  • Werken bij
  • Academie
  • Nieuws & kennis
  • Contact


    © 2022 Wyzer

    • Legal
    • Sitemap
    • Cookies
    • Contact

    Onderdeel van

    Wyzer is onderdeel van Cohedron
    Onze vacatures