Omschrijving

De Cursus uitkeringsberekening Participatiewet is de cursus op het gebied van uitkeringsberekening en uitkeringsadministratie. Tijdens deze cursus wordt uitgebreid ingegaan op alle aspecten die van belang zijn voor de berekening van de hoogte van de bijstandsuitkering. De cursus is afgestemd op de Participatiewet (PW) en de financieringssystematiek van deze wet.

Om deze cursus goed te kunnen volgen is het noodzakelijk om basiskennis op het gebied van de PW te hebben. Voor zover u nog niet over deze basiskennis beschikt, adviseren wij u om de zevendaagse Starterscursus voor financieel medewerkers/uitkeringsadministrateurs te volgen. De beschrijving van deze starterscursus vindt u hier. De laatste vier dagen van de starterscursus zijn gelijk aan de onderhavige Cursus uitkeringsberekening Participatiewet.

Inschrijven

Programma

De cursus is als volgt ingedeeld.

Dag 1 en 2: De netto uitkering
Tijdens deze dagen komen onderwerpen aan de orde als: de uitkering en het wettelijk minimumloon, de opbouw van de uitkering, de financiering van de bijstand, het verschil tussen algemene bijstand en bijzondere bijstand, de kostendelersnorm, de berekening van het vakantiegeld, de soorten inkomsten die wel/niet op de uitkering worden gekort, het transactiestelsel, de 30-dagen regel (de ingangsdatum van de uitkering), aandachtspunten bij het korten van inkomsten, het effect van cessies, eventuele verlagingen als gevolg van de gemeentelijke afstemmingsverordening of de wet, inhoudingen als gevolg van verrekening en ten gevolge van beslag, vaststelling en eventuele zekerheidstelling van bijstand aan belanghebbenden met een eigen woning en de vermogensvaststelling.

Dag 3: De bruto uitkering en de terugvorderingsberekening
Tijdens deze dag wordt aandacht besteed aan onder andere: belaste en onbelaste uitkeringen, de heffingskortingen, het begrip bruto, elementen voor de berekening, de voorlopige vaststelling van de bruto uitkering, de definitieve vaststelling van de bruto uitkering, de bruto uitkering en partneralimentatie, de gevolgen van inkomstenkorting voor de uitkering, inkomstenkorting IO(A)W/IOAZ, de berekening van de netto IO(A)W/IOAZ-uitkering, de Belastingdienst en het UWV, de jaaropgaaf, de verantwoording aan het Rijk en de berekening van terugvorderingsbedragen.

Dag 4: De debiteurenadministratie
Onderwerpen die gedurende deze dag behandeld worden, zijn: de vorderingssoorten, verhouding met de verantwoording aan het Rijk, beslaglegging of verrekening, het verschil tussen alimentatie en verhaalsbijdragen, het boeken van ontvangsten, ontvangsten in het kader van een eventuele krediethypotheek en de verrekening met UWV/SVB.

Doelgroep

De Cursus uitkeringsberekening Participatiewet is bestemd voor:

 • medewerkers van de uitkeringsadministratie;
 • controlerende accountants en interne controleurs in het kader van de verantwoording.

Resultaat

Het cursusmateriaal bestaat uit het Handboek Uitkeringsberekening Participatiewet (een uitgave van Wyzer) en een uitgebreide cursusmap.

Opleidingsagenda

 1. Cursus uitkeringsberekening Participatiewet Maandag 27 juni 2022
  Alle lesdagen tonen
  1. Maandag 27 juni 2022
  2. Maandag 4 juli 2022
  3. Maandag 11 juli 2022
  4. Maandag 18 juli 2022
  10.00 - 16.30 uur Wyzer Utrecht Inschrijven
 2. Cursus uitkeringsberekening Participatiewet Dinsdag 4 oktober 2022
  Alle lesdagen tonen
  1. Dinsdag 4 oktober 2022
  2. Dinsdag 11 oktober 2022
  3. Dinsdag 18 oktober 2022
  4. Dinsdag 25 oktober 2022
  10.00 - 16.30 uur Online Inschrijven
 3. Cursus uitkeringsberekening Participatiewet Donderdag 3 november 2022
  Alle lesdagen tonen
  1. Donderdag 3 november 2022
  2. Donderdag 10 november 2022
  3. Donderdag 17 november 2022
  4. Donderdag 24 november 2022
  10.00 - 16.30 uur Wyzer Zwolle Inschrijven