Omschrijving

Op 1 maart 2021 wordt van gemeenten verwacht dat zij de TONK-regeling uit gaan voeren, ofwel de Tijdelijke ondersteuning voor noodzakelijke kosten. Gemeenten zoeken veel medewerkers om deze regeling voortvarend uit te kunnen voeren.

Ben jij toe aan een volgende stap in je loopbaan en doe je graag werk van maatschappelijke betekenis, dan is deze basiscursus wat voor jou. Kennis van de Participatiewet is niet vereist.

Werk je bijvoorbeeld al wel in het sociaal domein, het bankenwezen, of in het welzijnswerk?

Dan is dit een mooie kans om een nieuwe weg in te slaan en nieuwe ervaring op te doen.

De TONK-regeling valt onder de bijzondere bijstand van de Participatiewet. Gemeenten bieden op deze manier personen met financiële problemen door de Coronacrisis extra ondersteuning bij het betalen van woonlasten. In onze basiscursus zorgen we dat je voldoende kennis opdoet van de Participatiewet, de bijzondere bijstand en de TONK-regeling, zodat je snel van waarde bent.

Heb je al wel ervaring in de uitvoering van de Participatiewet, dan verwijzen we je graag naar onze Cursus TONK voor uitvoerders Participatiewet

In Company aanvragen

Programma

In deze cursus nemen we het volgende met je door:

Het begrippenkader van de PW;

  • Rechthebbenden en uitsluitingsgronden;
  • Onderscheid tussen algemene bijzondere bijstand;
  • De toetsingscriteria voor bijzondere bijstand:
  • De verschillende leefvormen en de bijbehorende normensystematiek;
  • De inkomens- en vermogensvaststelling;
  • De doelgroep, het doel en de opzet van de TONK-regeling;
  • De mogelijkheden in gemeentelijk beleid om de TONK-regeling vorm te geven;
  • Het toepassen van de TONK-regeling op relevante casuïstiek.
    Onze docenten bieden tijdens het programma voldoende ruimte voor het stellen van vragen en zorgen voor een interactief programma.

Doelgroep

Deze cursus is bedoeld voor deelnemers die geen tot weinig basiskennis omtrent de Participatiewet hebben, maar wel de TONK-regeling uit willen voeren.

Resultaat

Na deze cursus ben je in staat om de TONK-regeling op zelfstandige wijze uit te voeren. Je kent de basisprincipes van de Participatiewet. Daarnaast weet je het doel en de opzet van de TONK-regeling en weet op welke wijze een gemeente het recht op TONK vast kan stellen.

Wij bieden deze cursus online aan. Je ontvangt van ons inloggegevens voor een MS-Teams sessie.
Je ontvangt van ons digitaal cursusmateriaal.