Meer informatie over onze trainingen of opleidingen 030 774 01 00

Opleiding Jeugdzorg

Ben je aan het begin van je loopbaan na het afronden van een Hbo-opleiding en ben je klaar om een cruciale rol te vervullen in de jeugdhulpverleningsketen? Dan is onze Opleiding tot Jeugdprofessional precies wat je nodig hebt! Deze opleiding verbindt je opleidingskennis met de praktische behoeften van gemeenten en jeugdhulpverleningsorganisaties.

📅 Dinsdag 3 september

⏱️ 10 dagen

💰 € 3900

 1. Opleidingsdagen
  Dinsdag 3 september t/m vrijdag 13 september (werkdagen)

  09.30 – 16.30 uur
  1. Dinsdag 3 september 2024
  2. Woensdag 4 september 2024
  3. Donderdag 5 september 2024
  4. Vrijdag 6 september 2024
  5. Maandag 9 september 2024
  6. Dinsdag 10 september 2024
  7. Woensdag 11 september 2024
  8. Donderdag 12 september 2024
  9. Vrijdag 13 september 2024

  Wyzer Utrecht

Vergroot je Impact met de opleiding voor Jeugdzorg!

Heb je net je Hbo-opleiding afgerond en wil je aan de slag in de jeugdzorg? Onze opleiding voor jeugdzorg is de perfecte stap voorwaarts. Deze opleiding combineert je theoretische kennis met de praktische behoeften van gemeenten en jeugdhulpverleningsorganisaties.

Investeer in je toekomst en maak het verschil in de levens van jongeren en gezinnen die jouw expertise hard nodig hebben.

hr business partner

Wat ga je leren tijdens de jeugdzorg opleiding?

Dit tweeweekse opleidingsprogramma bestaat uit 9 modules en bereidt je voor op een rol als jeugdconsulent bij een jeugdhulporganisatie of gemeente. Het programma richt zich op het bijwerken van je kennis en het trainen in relevante thema’s binnen dit werkveld.

Je ontwikkelt vaardigheden om effectief de behoeften van jongeren en gezinnen te identificeren en passende zorg te bieden. De opleiding omvat praktijkervaring in gespreksvoering over veiligheid en complexe scheidingsproblematiek, en benadrukt het belang van nauwkeurig rapporteren en zelfinzicht op het gebied van weerbaarheid. Daarnaast krijg je inzicht in relevante wet- en regelgeving.

Na voltooiing ontvang je een certificaat van de Wyzer Academie, met de mogelijkheid om deelcertificaten te verdienen voor geaccrediteerde trainingen van SKJ.

Wil je het volledige programma zien? Klik hier om naar meer informatie & FAQ te gaan

Inschrijven

Jeugd

✅ Check of de jeugdzorg opleiding voor jou is!

 • Ik heb een afgeronde Hbo-opleiding, zoals Social Work of Pedagogiek;
 • Ik ben SKJ geregistreerd of kom hiervoor in aanmerking
 • Ik wil graag  essentiële kennis om effectief te kunnen werken met jongeren en gezinnen
 • Ik ben op zoek naar een opleiding gericht op het uitbreiden van kennis en vaardigheden, bevordering van persoonlijke ontwikkeling, reflectie en het stimuleren van samenwerking
 • Ik wil met mijn (nieuwe) kennis graag gaan werken bij een gemeente of jeugdhulporganisatie in Nederland.
tenderspecialist

Inschrijven

Wil jij je inschrijven voor de opleiding? Klik dan op de onderstaande button en vul je gegevens in! Wil je eerst nog de uitgebreide opleidingspagina bekijken? Klik hier

Inschrijven

Advies of hulp nodig?

Onze opleidingsadviseurs staan iedere werkdag klaar om jou te adviseren en helpen! Heb je vragen over opleidingen, cursussen, trainingen, de Wyzer academie of wil je advies? Neem contact op via e-mail academie@wyzer.nl of bel naar 030 774 01 00

Meer informatie & FAQ

Programmaoverzicht

Onze modulaire opleiding, verzorgd door ervaren jeugdhulpverleners, richt zich op kennisuitbreiding, persoonlijke ontwikkeling, reflectie en samenwerking.

Module 1 & 2: Juridische kaders Jeugdwet & Doelmatigheid en Rechtmatigheid binnen de Jeugdwet (2 dagen) Leer de basisprincipes en wettelijke kaders van de Jeugdwet. Na afloop kun je deze kennis toepassen in hulpverleningstrajecten en ben je bekend met relevante wetten en richtlijnen. Deze training levert 6,5 SKJ-punten op.

Module 3: Verklarende Analyse (1 dag) Begrijp gezinsproblematiek en vind oplossingen door middel van empathische gesprekken en samenwerking met gezinnen en gedragswetenschappers. Deze module biedt formats voor gezamenlijke doelbepaling en interventies.

Module 4: Samenwerken aan Veiligheid (3 dagen) Gebaseerd op Signs of Safety, richt deze training zich op kindveiligheid, risicotaxatie en haalbare doelstellingen. Praktische tools en vaardigheden worden aangeleerd voor veiligheidsplanning. De training levert 29,25 SKJ-punten op.

Module 5: Meldcode & Rapporteren (1 dag) Leer vormen en signalen van kindermishandeling herkennen, wettelijke en privacyregels, en de stappen van de meldcode. Oefen met gespreksvoering en SMART-rapporteren. Na afloop kun je een proces naar veiligheid starten. Deze training levert 6 SKJ-punten op.

Module 6: De weerbare professional (1 dag) Deze dag, gehouden in een boksschool, focust op weerbaarheid, het aangeven van grenzen en balans vinden tussen afstand en nabijheid. De training bereidt je voor op spanningsvolle situaties in de jeugdhulpverlening.

Module 7: Praktijksimulatie (1 dagdeel) Een interactieve sessie waarin deelnemers hun vaardigheden oefenen in realistische scenario’s uit de jeugdhulpverlening.

Elke module is geaccrediteerd door de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd en biedt waardevolle inzichten en praktische tools voor professionals in de jeugdhulpverlening.

Een SKJ-certificaat is een erkenning van de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ). Het wordt toegekend aan jeugdhulpverleners en jeugdbeschermers die voldoen aan bepaalde kwaliteits- en opleidingsnormen. Dit certificaat zorgt ervoor dat professionals in de jeugdzorg aantoonbaar over de juiste kennis en vaardigheden beschikken om kwalitatieve en verantwoorde hulp aan kinderen, jongeren en hun gezinnen te bieden. Daarnaast helpt het bij de voortdurende professionele ontwikkeling door het verplichten van bijscholing en het bijhouden van actuele kennis.

Om een SKJ-certificaat te behalen, moet jeugdhulpverleners en jeugdbeschermers de volgende stappen volgen:

 1. Basisopleiding voltooien: Voltooi een erkende opleiding op het gebied van jeugdhulpverlening of jeugdbescherming.
 2. Aanmelden bij SKJ: Meld je aan bij de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd en dien een aanvraag in voor registratie.
 3. Voldoen aan registratie-eisen: Vervul de eisen voor registratie, zoals werkervaring in het vakgebied en eventuele aanvullende opleidingen of trainingen.
 4. Permanente educatie: Neem deel aan bijscholing en trainingen om je kennis en vaardigheden up-to-date te houden. Dit kan door middel van geaccrediteerde trainingen die SKJ-punten opleveren.
 5. Reflectie en intervisie: Deelname aan intervisiebijeenkomsten en reflectie op het eigen professionele handelen is vaak vereist.
 6. Hernieuwde registratie: Houd je registratie actueel door regelmatig te voldoen aan de eisen voor herregistratie, zoals het volgen van aanvullende opleidingen en trainingen.

Door deze stappen te volgen, kunnen professionals aantonen dat ze voldoen aan de kwaliteitsnormen die nodig zijn voor effectieve jeugdhulpverlening.

Erkende basisopleidingen voor jeugdhulpverlening of jeugdbescherming zijn opleidingen die voldoen aan de normen en eisen gesteld door de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ). Enkele voorbeelden van zulke opleidingen zijn:
 1. Social Work: Een hbo-opleiding die zich richt op sociaal werk, met specialisaties in jeugdzorg, jeugdhulpverlening en jeugdbescherming.
 2. Pedagogiek: Een hbo- of universitaire opleiding die zich richt op opvoedkunde, vaak met een specialisatie in jeugdzorg of jeugdhulpverlening.
 3. Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD): Een hbo-opleiding die studenten voorbereidt op een carrière in maatschappelijke dienstverlening, met mogelijkheden voor specialisatie in jeugdzorg.
 4. Orthopedagogiek: Een universitaire opleiding die zich richt op de opvoeding en begeleiding van kinderen met ontwikkelingsproblemen of gedragsstoornissen.
 5. Toegepaste Psychologie: Een hbo-opleiding met specialisaties in jeugdhulpverlening of jeugdbescherming.

Deze opleidingen worden erkend door SKJ omdat ze de nodige theoretische kennis en praktische vaardigheden bieden die essentieel zijn voor het werken in de jeugdzorg en jeugdbescherming. Na het afronden van een van deze opleidingen kunnen professionals zich aanmelden bij SKJ voor registratie en certificering.

Voor gemeente ontwikkelen wij ook maatwerk opleidingen, trainingen en cursussen. Klik hier om maatwerk aan te vragen.

Wil jij vooraf meer informatie over de opleiding, training, cursus of Wyzer academie? Dan staan onze opleidingsadviseurs klaar om jouw vragen te beantwoorden.

Bel onze opleidingsadviseurs +31307740100

Mail onze opleidingsadviseurs

Bekijk dan ons opleidingsoverzicht, klik hier. Heb je nog niet gevonden wat je zoekt? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs.

Bel onze opleidingsadviseurs +31307740100

Mail onze opleidingsadviseurs