
Voor wie is de opleiding bewindvoerder bestemd?
De opleiding bewindvoerder is bestemd voor iedereen die van plan is om als bewindvoerder aan de slag te gaan. Er zijn verschillende kwaliteitseisen om aan de slag te gaan als
bewindvoerder. Deze kun je vinden bij het Landelijk Kwaliteitsbureau CBM.
Wat doet een bewindvoerder?
De belangrijkste taak van een bewindvoerder is het beheren van het vermogen van cliënten. Als bewindvoerder krijg je inzicht in alle financiële zaken van je cliënt en je krijgt het gezag om financiële beslissingen te maken. Er is wel sprake van overleg tussen de bewindvoerder en de cliënt, maar de bewindvoerder neemt uiteindelijk de beslissing. Een greep uit de taken van een bewindvoerder:
- Regelt de inventarisatie van inkomsten, uitgaven, schulden en bezittingen.
- Verwerkt binnenkomende post.
- Vraagt eventuele toeslagen aan.
- Stelt een budgetplan op en bepaalt welke ruimte er is voor leefgeld.
- Stuurt jaarlijks een rapportage naar de bank.
- Betaalt de vaste lasten en regelt de verzekeringen.


Hoe wordt een bewindvoerder toegewezen?
Wanneer iemand schulden heeft of niet in staat is om zijn eigen financiële zaken te regelen, kan diegene contact opnemen met een bewindvoerder. In sommige gevallen wordt dit door iemand anders gedaan. Hierna vindt een intakeproces plaats waarna de bewindvoerder een verzoek tot onderbewindstelling bij de rechtbank indient. Een rechter doet hierna uitspraak en wijst de bewindvoerder wel of niet toe.
Hoe ziet de opleiding bewindvoerder eruit?
De opleiding tot bewindvoerder bestaat uit 3 modules. Deze modules gaan onder andere over bewindvoering in de praktijk, communicatie en bevat een verdieping schuldhulpverlening. Deze modules worden doorlopen in 5 dagen. Het volledige studieprogramma vind je hier. De bewindvoering opleiding geven we op onze locatie in Zwolle.


Belangrijk om te weten over de opleiding bewindvoerder
Vanaf 2014 moeten bewindvoerders aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. De bewindvoerder moet bijvoorbeeld over een passende HBO-opleiding beschikken óf al twee jaar aan het werk zijn als bewindvoerder. Ook moet er jaarlijks bijscholing plaatsvinden. Dit zorgt ervoor dat de branche steeds verder wordt geprofessionaliseerd. Voor deze professionals (in spé) verzorgt Wyzer Academie de praktijkgerichte basisopleiding tot bewindvoerder. Alle informatie over de kwaliteitseisen kun je vinden op het Landelijk Kwaliteitsbureau CBM.
Over Wyzer Academie
Wyzer Academie biedt opleidingen voor iedereen die actief is binnen overheidsinstanties en haar ketenpartners. We verzorgen praktijkgerichte, krachtige opleidingen, cursussen en trainingen. Kwaliteit staat hierbij bovenaan. Omdat het werkveld en de wereld om ons heen niet stilstaat, blijven wij onszelf ontwikkelen. We zorgen ervoor dat onze 6.000 jaarlijkse studenten up-to-date blijven met onze online academie, helpdesk en actualiteitencolleges.
